Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DR-strejk sprider sig

Annons

Strejken bland de anställda på Danmarks Radio (DR) i protest mot nedskärningar sprider sig. Hela avdelningar deltar i protesten som ska fortsätta till på torsdag.

Strejken medför bland annat att nyhetsprogrammet TV-avisen utgår på onsdagskvällen. Radionyheter samt nyheter på webben fortsätter som vanligt.

De anställda vid Danmarks Radios sportredaktion, DR Sporten, som strejkat sedan i tisdags i protest mot besparingar, får nu stöd av andra redaktioner. Sedan Nyhetsredaktionen gått i strejk har en rad andra avdelningar både i Köpenhamn och ute i landet följt efter. Både journalister och tekniker samt fotografer deltar. Strejkviljan är dock inte enhällig. Många journalister hade velat uttrycka protesten på annat sätt, till exempel via en tyst minut.

Strejken är en protest mot de kraftiga nedskärningar som DR:s styrelse godkände i måndags. Sparpaketet innebär bland annat att sportredaktionens budget skärs ner med nästan två tredjedelar. Sammanlagt förlorar 300 DR-anställda sina arbeten.

Strejken inleddes i tisdags sedan styrelsebeslutet blivit känt.

DR:s ekonomiska problem har flera orsaker men anses främst ha att göra med att det nya radio- och tv-huset DR Byen utanför Köpenhamn sprängt kostnadsramarna.

"Massakern på DR Sporten innebär att licensbetalarna kommer att betala andra medier för att få de sportevenemang som de tidigare fick för licenspengarna. Man stänger i praktiken en institution som i 80 år har samlat danskarna kring stora nationella sporthändelser. Det är enligt vår uppfattning helt otillständigt och i strid med våra public serviceförpliktelser", hette det i ett uttalande från DR-medarbetarna.

Medarbetarna vill med protesten betona sin uppfattning att det är DR:s ledning och landets politiker som borde ta ansvaret för underfinansieringen av DR Byen.

Strejken kommer att märkas av tv-tittarna främst genom att vissa kvällsprogram uteblir och att vissa nyhetsinslag kommer att sakna bild eftersom det inte finns några fotografer.

TT

Mer läsning

Annons