Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dövas tv på väg mot Falun

Annons

- Vi som leder verksamheten på plats kan också se många fördelar med en flytt till Falun. Det är nästan så att väggarna bågnar i våra nuvarande lokaler, säger Birgitta Laszlo, platschef på SVT Leksand.

- Men det här är en stor och svår fråga. Det är klart att alla inte tycker detta är toppen. Dövas tv har funnits i Leksand 25 år och många av de anställda bor häromkring, fortsätter hon.

Diskussionen om en flytt av Dövas tv har pågått under flera år. Eftersom det handlar om en stor arbetsplats i Leksand har inte minst kommunpolitiker engagerat sig i frågan.

Dessutom hyr SVT lokaler av den teckenspråkiga folkhögskolan i byn Västanvik. Flyttar tv, blir det ett hårt slag mot skolans ekonomi, eftersom hyran ligger i miljonklassen.

Regering och riksdag har en gång bestämt att Sveriges televisions teckenspråkiga verksamhet ska ligga i Leksand. Beslutet gäller den nuvarande tillståndsperioden för SVT, fram till 2006 års slut.

Men nu är det dags att slå fast vilka villkor som ska gälla för SVT:s verksamhet från 2007.

Regeringen jobbar med ett förslag som riksdagen ska besluta om senare i vår. I den utredning som gjorts står det ingenstans att Dövas tv måste vara kvar i Leksand. Och Christina Jutterström har skrivit sitt brev för att tydligt påpeka hur SVT vill ha det.

Dövas tv är en verksamhet som växer. Men enligt SVT är det för svårt och dyrt för verksamheten att fortsätta utvecklas i de nuvarande lokalerna. Inte minst handlar det om tillgång till den senaste tekniken.

I Falun ska SVT enligt Jutterström investera mellan 25 och 40 miljoner kronor i ny teknik.

- Skulle vi vara kvar i Leksand krävs det investeringar på uppåt 20 miljoner kronor här också. Och det på en ort som ligger 5,5 mil från Falun, säger Birgitta Laszlo.

SVT räknar också upp en rad andra fördelar med en flytt. Bland dem finns större möjligheter till samarbete och fler möten mellan hörande och icke-hörande producenter. Det kan även vara lättare att rekrytera till Falun än till Leksand.

- Genom mer samarbete kan vi också göra fler program, säger Birgitta Laszlo.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons