Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dött lopp i spanskt regionval

Annons

Det blev maktskifte i två regioner i det spanska kommunal- och regionalvalet. Konservativa PP förlorade Navarra och Balearerna till socialisterna enligt en vallokalsundersökning. Men totalsiffrorna är helt jämna.

Valet ses som en viktig värdemätare inför kommande parlamentsval.

Bägge de stora partierna behåller emellertid sina nyckelfästen. PP har stärkt greppet över Madrid och får där egen majoritet och behåller även Valencia. Socialisterna sitter kvar vid makten i Sevilla och Barcelona.

När 63 procent av rösterna hade räknats låg socialisterna med 35,9 procent ungefär 1,5 procentenheter före PP. Men när ytterligare resultat strömmat in och omkring 90 procent var räknade hade försprånget krympt och det var i stort sett dött lopp.

Söndagens val var de första landsomfattande sedan socialistpartiet PSOE oväntat segrade i parlamentsvalet i mars 2004. Nästa val till parlamentet hålls sannolikt i början av nästa år.

För både premiärminister José Luís Rodríguez Zapatero och det konservativa PP:s ledare Mariano Rajoy utgör borgmästar- och regionalvalet en chans att pejla väljarnas sympatier. Båda har deltagit mycket aktivt i valrörelsen, Rajoy har besökt 30 städer på två veckor.

Ett av hans huvudbudskap är att regeringen inte är tillräckligt tuff mot den baskiska separatiströrelsen ETA.

Socialisterna har till skillnad från tidigare PP-regeringar satsat på att försöka hitta en förhandlingslösning på den baskiska konflikten, som har krävt 800 liv under fyra årtionden av våldsdåd. Fredsprocessen kom dock av sig när ETA dödade två personer med en bilbomb på Madrids flygplats strax före nyår.

Mindre våldsyttringar från baskiskt håll har förekommit inför söndagens val. Gärningsmännen misstänktes ha band till ETA:s politiska gren, det förbjudna partiet Batasuna.

Borgmästaren i San Sebastian häcklades av Batasuna-anhängare när han skulle lägga sin röst på söndagen. Vid en annan vallokal i staden uppstod tumult mellan demonstranter och polis, varvid en person greps.

TT

Mer läsning

Annons