Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörrtillverkare öppnar för ökad produktion på sikt

Annons

Under de senaste åren har produktionen vid Doorias Gagnefsfabrik ökat kraftigt. Under det första halvåret i år producerades lika mycket som under hela 2003, och i förhållande till förra året är produktionsökningen över 30 procent.

- Vi har nått vårt nuvarande produktionstak på 250 000 dörrar per år. Därför har vi ansökt om tillstånd att få tillverka 700000 dörrar per år, säger Timo Lehtola, vd för Dooria i Gagnef.

Tillstånd för att öka produktionen krävs eftersom verksamheten har en viss miljöpåverkan, framför allt i form av lösningsmedelsutsläpp. Timo Lehtola betonar dock att utsläppen sedan 2005 har minskat kraftigt tack vare ny reningsutrustning.

- Även vid en volym om 700000 dörrar per år kommer utsläppen att ligga under den nivå vi idag har tillstånd för att släppa ut, säger Timo Lehtola.

Den stora volymökningen från 250 000 till 700 000 dörrar per år kommer inte att ske omedelbart, utan planeras på några års sikt. Att Dooria valt just siffran 700000 beror på att företaget bedömer att det är vad som är möjligt att producera i nu befintliga lokaler.

-För att undvika att redan om några år behöva gå igenom en ny kostsam och tidsödande tillståndsprövning har vi ansökt om att få tillverka 700 000 dörrar per år, säger Timo Lehtola.

Produktionsökningen kommer i första hand att ske genom att verksamheten blir effektivare. Några nyanställningar är inte planerade under den närmaste tiden, men kan bli aktuella längre fram, enligt Dooria i Gagnefs vd.

- Vi har redan anställt 19 personer sedan i oktober förra året. Men om vi kommer upp i 700 000 dörrar per år så kommer vi att behöva nyanställa, säger Timo Lehtola.

Han framhåller att konkurrensen på marknaden är tuff, men att tillväxten och effektiviseringarna i företaget skapar en trygghet som borgar för att fabriken i Gagnef ska bli kvar.

- Idag finns det en trygghet och en framtidstro på fabriken, som jag tror att också personalen känner av, säger Timo Lehtola.

Det är länsstyrelsen som ansvarar för tillståndsprövningen. Svar på Dooria i Gagnefs ansökan väntas inom ett halvår.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons