Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörren öppnas för slopad tv-licens

Annons

Resurserna ska användas effektivare och fler bolag ska konkurrera om programproduktionen för public service. Regeringen öppnar dörren för annan finansiering än via tv-licensen, men säger bestämt nej till reklam.

Det är några utgångspunkter i direktiven till den översyn av public service som regeringen fattar beslut om på torsdagen. Enligt SVT:s Rapport blir det kristdemokraten Rose-Marie Frebran som ska göra utredningen.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth anser på Svenska Dagbladets debattsida att "tv-tittarna och radiolyssnarna har rätt att kräva att resurserna används så effektivt som möjligt".

"En ökad konkurrens vad gäller programproduktion för public service, och därmed en ökad mångfald av produktionsbolag, ska stimuleras", skriver hon.

Adelsohn Liljeroth anser att licensfinansieringen har sina fördelar, och att det ska vara utgångspunkten för utredaren. Samtidigt skriver hon att utredaren "har därtill möjlighet att även pröva andra finansieringslösningar".

Det blir dock inte frågan om någon reklam. "Public service har en unik ställning och ett unikt uppdrag som reklamfritt alternativ", skriver Adelsohn Liljeroth som också anser att den sponsring som i dag sker "är tveksam".

Kulturministern passar även på att ge en känga åt alla som kritiserat det förkortade sändningstillståndet och den kommande översynen. Hon menar att debatten till stor del "präglats av överord och anklagelser om en dold agenda". Liljeroth Adelsohn hävdar att "regeringen värnar public service".

Socialdemokraterna är kritiska på flera punkter mot utredningsdirektiven.

De öppna och förutsättningslösa direktiven gör det svårt att se vilken mediepolitik regeringen vill ha, anser hon. Samtidigt finns det åtminstone tre tydliga signaler om en förändring av public service.

De två andra signalerna i direktiven om ett smalare utbud är dels ifrågasättandet av sponsringen, som är en förutsättning för stora idrottsevenemang i SVT, dels skrivningarna om att public service ska slå vakt om sådana program som kommersiella kanaler inte gör.

TT

Mer läsning

Annons