Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopningsmedel ungas nya drog

Annons

Dopningspreparaten har flyttat ut från gymmen. Polisen kartlägger nu ett nytt slags missbruk _ ungdomar som aldrig tränat tar dopningsmedel för att få ett rus.

Polisen har upptäckt en ökning av det sporadiska missbruket av dopningspreparat bland nya grupper som inte sysslar med träning eller går på gym. Preparaten, till exempel anabola steroider, används i stället för att få en psykologisk effekt av styrka och hårdhet.

Kunskapen om dopningspreparat som används på det här sättet är begränsad både hos polisen och på Dopingjouren. Därför beslutades det förra året att en större kartläggning skulle göras genom ett samarbete mellan Dopingjouren, ungdomssektionen och krogsektionen på Länskriminalpolisen.

Projektet fokuserar på narkotikamissbrukande ungdomar i åldern 15 till 25 år. Med hjälp av en enkät med ett 30-tal frågor ska polisen kartlägga varför de här ungdomar haft dopningspreparat på sig när de gripits. Initiativtagare till projektet är Nina Gårevik på Dopingjouren.

Polisen tror att det nya dopningsmissbruket är ett stort problem, men det är först när kartläggningen är klar, om ungefär ett år, som det går att dra några slutsatser. Den ökade tillgången kan vara en av förklaringarna till att det finns mer dopningspreparat i omlopp.

Tommy Moberg är socionom vid Göteborgs universitet och har forskat på området anabola steroider i kombination med narkotika. Enligt honom har det aldrig funnit så här mycket dopningspreparat i omlopp.

De anabola steroiderna känsliggör hjärnan och ger ungefär samma effekter som amfetamin, säger Tommy Moberg.

Men bieffekterna är stora.

Straffet för grovt dopningsbrott är lägre än för narkotikabrott _ högst fyra års fängelse.

TT

Mer läsning

Annons