Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol kan avgöra Vita huset-strid

Annons

Vita huset fortsätter att trotsa USA-kongressen. Kongressen får inte ut begärda dokument och vittnesmål om de omstridda avskedandena av nio federala åklagare, säger en rådgivare i presidenthögkvarteret.

Ärendet kan hamna i domstol om Vita huset inte går kongressen till mötes, kontrade ledande demokratiska kongressmedlemmar efter beskedet från presidentrådgivaren Fred Fielding på måndagen.

Fielding sade att kraven är "oresonliga eftersom de innebär ett väsentligt ingrepp i presidentens privilegier". Kongressledare har begärt att Vita huset går med på förhandling för att nå en kompromiss i striden.

Kongressen försöker utreda varför de nio åklagarna sparkades av justitieminister Alberto Gonzales förra året. Han anklagas för politiska motiv för avskedandena. President George Bush har liksom Gonzales hävdat att det var rätt att avskeda åklagarna även om ärendet misskötts. Gonzales har med presidentens stöd vägrat tillmötesgå krav på avgång.

Demokraterna hoppas på en kompromisslösning för att inte ärendet ska behöva dras i flera år i rättssystemet och riskera att inte vara avgjort när president Bush avgår i januari 2009.

Vita husets talesman Tony Snow har också avfärdat domstolshotet med att "det är deras ensak".

Senatens justitieutskott har kallat till förhör Sara Taylor, tidigare andreassistent åt president George Bush och chef för politiska ärenden. Representanthuset vill förhöra juristen Harriet Miers, en lojal Bushmedarbetare som nominerades till USA:s högsta domstol men inte fick uppdraget.

TT

Mer läsning

Annons