Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol: G8-möte får spärras av

Annons

Tysk polis har rätt att spärra av den lilla badorten Heiligendamm inför G8-mötet nästa vecka. Det fastslår en tysk förvaltningsdomstol och upphäver ett tidigare domstolsbeslut.

Globaliseringskritikerna får finna sig i att inte komma i närheten av Heiligendamm, säger delstaten Mecklenburg-Vorpommerns förvaltningsdomstol i Greifswald, rapporterar tyska medier.

Därmed hävs delvis det beslut som förvaltningsdomstolen i Schwerin tog i förra veckan. Den slog fast att polisen inte som planerat kunde inskränka mötesfriheten och förbjuda demonstrationer inom en radie av mellan fem och tio kilometer från Grand Hotel i Heiligendamm där G8-mötet ska hållas tisdag_fredag.

Domstolen i Greifswald säger nu att demonstranterna kan få marschera fram till en av de landsvägar som ligger cirka fem kilometer från badorten.

Arrangörerna för nästa veckas många demonstrationer meddelade senare att de överklagar det senaste domstolsbeslutet till Tysklands federala förvaltningsdomstol i Karlsruhe. Arrangörerna betecknade beslutet i Greifswald som "en svart dag för den grundlagsenliga mötesfriheten".

Tiotusentals globaliseringskritiker väntas till området, främst för en jättedemonstration den 7 juni. Polisen väntar sig våldsaktioner och försök att tränga igenom den 12 kilometer långa taggtrådsmur som upprättats kring mötesplatsen.

På lördag hålls en liknande demonstration i hamnstaden Rostock som blir en förövning och kraftmätning mellan polis och demonstranter inför nästa veckas väntade sammandrabbningar.

TT

Mer läsning

Annons