Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domens dag i Thailand

Annons

Under massiv polisbevakning började domarna i Thailands författningsdomstol på onsdagen att läsa upp beslutet som kan komma att föra landet ännu längre in i politisk osäkerhet.

Landets två största partier, den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatras parti Thai rak thai (Thailändare älskar thailändare) och demokraterna, landets äldsta som regerat vid flera tillfällen, hotas att förbjudas. Detta efter oegentligheter i samband med valet 2006.

Samtidigt kan närmare 170 ledande partimedlemmar, inklusive partiledarna, komma att beläggas med yrkesförbud i upp till fem år. Analytiker varnar att Thailands politiska landskap helt kan komma att förändras om så många rutinerade politiker avstängs.

Domstolens beslut, oavsett vad det blir, riskerar att utlösa kravaller. Ingen tidpunkt var dock satt för när det skulle offentliggöras i sin helhet.

Thailand styrs sedan i september 2006 av en militärjunta, som tog makten i en oblodig kupp. Den dåvarande premiärministern Thaksin gick i landsflykt och befinner sig för närvarande i exil i London. Mångmiljardären Thaksin har via sina advokater meddelat att han för alltid lämnat politiken, något som möts med skepsis i Thailand.

TT

Mer läsning

Annons