Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domdata ska utbytas snabbt

Annons

EU-länderna är överens om att utbyta uppgifter ur kriminalregistren snabbare än idag.

Målet är att med en knapptryckning kunna hitta domar mot en person i andra EU-länder.

Men det är inte enbart uppgifter om brott som rån, narkotikahandel eller sexbrott som ska kunna sökas snabbt. Det kan också gälla till exempel förbud att inneha vissa yrken.

Den politiska överenskommelse som EU:s justitieministrar nu har träffat gäller ett rambeslut för utbyte av data ur kriminalregister. Det innebär att varje EU-land ska ha ett brottsregister med uppgifter om domar mot sina medborgare, också de domar som avkunnats i andra EU-länder.

Sverige ska inom tio dagar kunna svara tysk, spansk, polsk eller grekisk polis om den person|X, svensk medborgare, som de gripit tidigare har dömts i Sverige eller något annat EU-land. Om X sedan döms ska det land som fäller domen omgående meddela Sverige om utslaget och Sverige ska då lägga in uppgiften i det svenska registret. Uppgifterna ska gallras ut efter ett visst antal år, men om nya domar tillkommit ska de gamla uppgifterna också finnas kvar.

På sikt är målet att polisen inom EU ska ha elektronisk tillgång till kriminalregistren i samtliga EU-länder. Ett pilotprojekt med utbyte av uppgifter ur rättsliga register på elektronisk väg är redan i drift mellan Tyskland, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Spanien och Tjeckien.

För att Sverige ska kunna genomföra rambeslutet i praktiken måste riksdagen godkänna det. Att genomföra det kommer att kosta mycket arbete och pengar och nya tekniska lösningar.

Tidigast om några år ska beslutet vara genomfört.

TT

Mer läsning

Annons