Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda till samhällstjänst för djurplågeri

Annons

Målet behandlades före jul under fyra dagar i Mora tingsrätt. Brödernas advokat, Mats Bergh, kommenterar domen med att den är välskriven.

- Av en omfattande förundersökning avseende 125 djur har fällande dom meddelats avseende 15, varav i två fall på grund av grov oaktsamhet. Utifrån de omfattande misstankarna är domen delvis en upprättelse för bröderna och ett fängelsestraff har inte funnits nödvändigt.

Inom tre veckor bestäms om domen överklagas till någon del, anger Mats Bergh.

I det fall fängelse hade valts, motsvarar domen fyra månader.

Viss rabatt har bröderna fått av domstolen beroende på att det gått nästan fyra år sedan tillslaget gjordes i deras lantgård.

Utöver domstolsutslaget finns en civilrättslig del där det till bröderna skickats en faktura, från polismyndigheten Dalarna, på cirka en halv miljon kronor för omhändertagandet av djurbesättningen, då den förvarades och sköttes på en lantgård i en grannkommun.

Vidare har Mora kommun skickat en nota på cirka 16 000 till bröderna för kostnader i samband med tillslaget. Den senare debiteringen har bröderna överklagat, först till kammarrätten och nu ligger ärendet i Regeringsrätten.

Polismyndighetens debitering, menar bröderna, pulvriseras av det faktum att den ska baseras på enbart 15 djur.

- Vidare finns andra faktorer som gjorde att vi led ekonomisk skada då våra djur otillbörligen förvarades på annan plats, säger en av bröderna till tidningen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons