Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för skogssvindel

Annons

Hovrätten fastställer nu Falu tingrätts dom och mannen döms till ett års fängelse för trolöshet mot huvdman.

Brotten begicks under fem år i mitten av 1990-talet. Skogsinspektören fick kontakt med en skogsägare som hade ett antal skogsfastigheteheter. Skogsägaren var enbart intresserad av snabba pengar och skogsinspektören började betala ut förskott för skogsavverkningar på marken.

Sammanlagt 22 utbetalningar gjordes från Mellanskog, till och med flera gånger på samma kontrakt. Till slut uppgick förskottsutbetalningarna till 885 000 kronor, vilket vida översteg värdet på den skog som fanns att avverka.

Skogsinspektören lånade också pengar av skogsägaren. Även skogsägarens sambo fick pengar från Mellanskog, trots att hon inte ägde någon skog.

När cheferna inom Mellanskog började granska utbetalningarna som skogsinspektören gjort gjordes först en överenskommelse om återbetalning av 480 000 kronor, senare polisanmäldes saken och återbetalningskravet höjdes.

Falu tingsrätt och Svea hovrätt har konstaterat att inspektören gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman och döms till ett års fängelse och ska betala 895 000 kronor till sin forna arbetsgivare.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons