Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för sex med barn

Annons

För två år sedan sökte mannen från Falun på internet efter sexkontakter med unga flickor och fick kontakt med en 13-årig flicka i Virsbo i Västmanland. Han erkände vid rättegången att han vid ett tillfälle 2004 hade sexuellt umgänge med flickan, men han förnekade brott och påstod att han inte visste att hon bara var 13 år gammal.

Men flickan berättade vid rättegången att mannen från Falun var medveten om hennes låga ålder. Hon berättade att de fått kontakt via en chatt på nätet.

Tingsrätten skriver i domen att flickan nu mår dåligt, har mardrömmar och lider av panikångest.

Men rätten gör ändå bedömningen att flickan ställde upp frivilligt på sexuellt umgänge med mannen från Falun. Därför anser tingsrätten att mannen ska dömas till ett lägre straff än om barnet inte varit med på att ha sexuellt umgänge med honom.

En omständighet som sänker straffvärdet till fyra månader.

Falubon ska dessutom betala 75 000 kronor i skadestånd till flickan.

Det är kammaråklagare Eva Morén i Västerås som varit förundersökningsledare sedan flickan från Virsbo själv kontaktade polisen och anmälde att hon blivit sexuellt utnyttjad av två män, en av dem från Falun.

I den sekretessbelagda utredningen har flickan berättat om att hon och mannen från Falun fick kontakt via en chatt på internet.

Mannen bestämde träff med den unga flickan på en plats i Virsbo där de hade sexuellt umgänge.

Polisen beslagtog e-post som mannen skickat och sms-meddelande till hennes mobiltelefon, bevis som användes vid rättegången.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons