Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarbeslut väntar terrordömd svensk

Annons

Inom några veckor avgör tre domare i Sarajevo framtiden för den 19-årige svensk som dömts för terrorbrott. Denne har överklagat domen från januari på 15 år och fyra månaders fängelse.

I förra veckan inleddes förfarandet i en domstol i Bosniens huvudstad. Alla fyra terrordömda islamisterna har överklagat; förutom svensken en danskturkisk man, som fick 13 år och fyra månader och två bosnier, som fick två och ett halvt år var.

Svenskens försvarsadvokat har sagt till ambassadpersonal att de tre domarna kan fatta ett av tre beslut: Att fastställa straffen, att ändra dem eller att inleda en ny rättegång. Av de tre domarna är ordföranden från Tyskland.

Ambassadrådet Monica Jagerman säger att svenskens advokat vid förhandlingarna uttalade sig för en ny rättegång.

Svensken och danskturken greps i en lägenhet i Sarajevo den 19 oktober 2005. Polisen beslagtog bland annat vapen, sprängmedel och en hatvideo. För detta dömdes de två för terroristbrott, olaga vapeninnehav och våldsamt motstånd mot tjänsteman. Terroristbrottet består enligt domen i att männen förberett ett attentat någonstans i Europa.

Under utredningen framkom också att svensken redan innan han reste till Bosnien under pseudonymen Maximus hade värvat anhängare på internet för ett heligt krig. Sedan han gripits i Sarajevo inleddes en förundersökning i Sverige. Den lades senare ner, eftersom de brott som misstänktes också fanns med i det bosniska åtalet.

TT

Mer läsning

Annons