Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domaravsked i Pakistan väcker debatt

Annons

Det stormar i Pakistan kring regeringens beslut att sparka landets högste domare, Iftikhar Chaudhary. Nu har också en populär nyhetspratshow i tv stoppats sedan den flera gånger tagit upp fallet Chaudhary.

Myndigheternas ingripande mot tv-programmet i torsdags kväll fick medieorganisationen CPJ (Committee to Protect Journalists) i New York att reagera. CPJ anklagade president Pervez Musharrafs regering för att "under stigande politiskt tryck både hemma och utomlands hemfalla åt brutala åtgärder mot kritiker och oberoende medier".

Nyhetsmedierna i Pakistan har annars haft tämligen stor frihet sedan Musharraf kom till makten i en oblodig militärkupp 1999, och en rad nya tv-kanaler har tillkommit. Men fortfarande utsätts redaktörer ibland för påtryckningar om rapporter bedöms som misshagliga.

Domare Chaudhary har i praktiken satts i husarrest (även om myndigheterna vägrar att använda det ordet). Anklagelserna mot honom är vaga och talar om "olämpligt beteende och maktmissbruk". Men somliga tror att den frispråkige domaren är emot eventuella försök av Musharraf att sitta kvar som försvarschef, en post som presidenten enligt grundlagen bör lämna i år.

Pakistans högsta juridiska råd, SJC, har manat tv-bolag och tidningar att inte starta någon "medierättegång" i fallet med den sparkade domaren. I det ljuset ses också sändningsstoppet för tv-kanalen GEO:s nyhetsprogram "I dag med Kamran Khan". Nyhetsankaret Khan är en av Pakistans mest kända grävande reportrar.

TT

Mer läsning

Annons