Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom för psykologmord fastställd

Annons

Den man som i somras högg sin psykolog till döds i Halmstad får tio års fängelse för mord.

Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten, men domstolen var inte enig.

En av nämndemännen ville gå på åklagarens linje och döma mannen till livstids fängelse.

Den 32-årige mannens försvarare hade å andra sidan yrkat på vård och han befarar nu att hans klient har en mycket svår tid framför sig.

Mannen lider bland annat av Aspergers syndrom och har haft tvångstankar.

Varken han eller kammaråklagare Ann-Christin Claesson har tagit ställning till om domen bör överklagas. Åklagaren säger att domen var väntad.

Den medicinska expertisen har varit oenig om hur allvarligt psykiskt störd mannen är.

Socialstyrelsens rättsliga råd har tidigare kommit fram till att mannens störning är allvarlig, vilket skulle utesluta fängelsestraff. Men rådets ordförande reserverade sig och gick på samma linje som chefsöverläkare Marianne Kristiansson, som inte funnit mannens störning allvarlig i lagens mening.

När osäkerheten är så stor måste rätten göra en ingående bedömning, konstaterar hovrätten. Men domstolen för inget resonemang kring de olika experternas utlåtanden, utan skriver bara att den instämmer i tingsrättens tidigare bedömning.

Straffvärdet konstaterades av tingsrätten vara livstids fängelse, men mannens psykiska störning gör att straffet tidsbegränsas. Hovrätten resonerar likadant.

Psykologen höggs ihjäl med över 50 knivhugg i portuppgången till sin arbetsplats förra sommaren.

Där hade 32-åringen stått och väntat på henne, beväpnad med tre knivar. Det hade han även gjort vid ett tidigare tillfälle samma sommar, men den gången kom hon inte.

Mannen har berättat att han varit besatt av sin psykolog, att han haft sjuka fantasier om henne och att känslorna pendlat mellan kärlek och hat. Behandlingskontakten var sedan länge avslutad.

TT

Mer läsning

Annons