Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom för mord på FN-soldater i Rwanda

Annons

En rwandisk före detta officer har dömts för mord på tio belgiska FN-soldater i samband med folkmordet 1994. Däremot frias han för premiärminister Agathe Uwilingiyimanas död.

Officeren Bernard Ntuyahaga ska också ha mördat ett okänt antal civila i Rwanda. Morden utfördes i början av folkmordet.

De belgiska soldaterna fanns på plats för att skydda Rwandas dåvarande premiärminister Agathe Uwilingiyimana.

Soldaterna mördades en dag efter nedskjutningen av den rwandiske presidenten Juvénal Habyarimanas flygplan den 6 april, ett attentat som fick stor betydelse för den fortsatta händelseutvecklingen. Belgierna fördes av Ntuyahaga till en militärförläggning i Kigali där de mördades på olika sätt: genom misshandel, skott eller med machete.

Morden fick FN att dra tillbaka sina styrkor från Rwanda _ därefter låg vägen öppen för de hutustyrkor som mördade uppemot 800|000 tutsier och moderata hutuer under de månader som följde.

Ntuyahagas straff ska meddelas under torsdagen. Han riskerar livstid.

Domstolen i Belgien anser det däremot inte bevisat att Ntuyahaga bär ansvar för tutsiern Uwilingiyimanas död, trots att hon mötte döden i sitt hem sedan FN-soldaterna avväpnats. Han frias också för inblandning i mord på civila i Butareområdet i juni och juli 1994.

Två nunnor, en universitetslärare och en affärsman från Rwanda har tidigare fällts i belgisk domstol för brott med anknytning till folkmordet. De fick fängelsestraff på upp till 20 år.

TT

Mer läsning

Annons