Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom för könsstympning står fast

Annons

Den tvååriga fängelsedomen mot en 42-årig man som lät könsstympa sin dotter står fast.

Högsta domstolen har valt att inte bevilja prövningstillstånd. Målet var det första av sitt slag när åtal väcktes i tingsrätten.

I januari i år dömde hovrätten för västra Sverige pappan till två års fängelse för brott mot lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor. Mannen överklagade till Högsta domstolen som inte beviljar prövningstillstånd. Därmed vann hovrättens dom laga kraft på måndagen.

Könsstympningen av den då tolvåriga flickan ska ha ägt rum i Somalia någon gång under hösten 2004, efter det att flickan försökt fly för att återförenas med mamman i Sverige.

Mamman och pappan hade några år tidigare enats om att pappan skulle ta med sig två av familjens barn till Somalia. Senare fick dock inte barnen återvända till Sverige för pappan.

Det ursprungliga åtalet handlade därför även om egenmäktighet med barn. Hovrätten friade dock pappan i denna del, med motiveringen att barnen hållits kvar men inte blivit bortförda.

Lagen om omskärelse ändrades 1998 till benämningen könsstympning, med högre straffskala som jämförs med allvarligare misshandelsbrott. Åtalet mot den 42-årige mannen var det första i sitt slag.

TT

Mer läsning

Annons