Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsstraff för pedofiler i USA

Annons

Stödet för att pedofiler ska kunna dömas till döden, även om de inte gjort sig skyldiga till mord, tycks öka i USA.

Högsta domstolen i delstaten Louisiana fastställde nyligen en dödsdom mot en man som förgripit sig på sin styvdotter, och inom kort väntas Texas guvernör Rick Perry underteckna en lag som gör det möjligt att avrätta pedofiler. Texas blir i så fall USA:s sjätte delstat att skärpa sin lagstiftning för sexualbrott där minderåriga är offer.

Lagskärpningen är ett tillägg till den så kallade lex Jessica. 2005 våldtogs och mördades nioåriga Jessica Lunsford i Florida, och efter det införde många delstater en lag om att pedofiler ska dömas till minst 25 års fängelse och sedan bära fotboja livet ut.

Utvecklingen går stick i stäv mot det växande motståndet mot dödsstraff i USA. I flera uppmärksammade fall har DNA-tester visat att oskyldiga dömts och avrättats.

Flera brottsofferorganisationer är också skeptiska till en lagskärpning.

Kritiker menar även att dödsstraff för pedofili strider mot den amerikanska grundlagen, då straffet inte anses stå i proportion till brottet. Det fastslogs av USA:s högsta domstol 1977. Samma instans kan nu komma att slutligt pröva utslaget från Louisianas högsta domstol.

TT

Mer läsning

Annons