Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsoffer vid strider i Kinshasa

Annons

Minst tre liv krävdes när strider skakade Kongos huvudstad Kinshasa på torsdagen.

Striderna bottnar i det omstridda presidentvalet i Kongo-Kinshasa förra året och maktkampen mellan valets förlorare Jean-Pierre Bemba och president Joseph Kabila, men bataljerna är de första i år.

En talesman för premiärministern hävdade att striderna började när medlemmar av Bembas vaktstyrka försökte ta kontroll över områden i centrala Kinshasa.

Tunga kulsprutor, raketgevär och stridsvagnar användes. Invånare i stadsdelen tog till flykten, skolor och regeringskontor stängdes.

Granater slog ned även i huvudstaden i grannlandet Kongo-Brazzaville, på Kongoflodens andra strand.

FN:s militärtalesman Didier Rancher uppgav för nyhetsbyrån AP att FN var i kontakt med bägge lägren och försökte nå en lösning. FN-personal i bepansrade fordon var under kvällen i färd med att undsätta skolelever och vuxna som inte kunde ta sig hem.

FN:s säkerhetsråd uttryckte oro över händelserna, särskilt farhågor för stadens barn. Nyhetsbyrån AFP rapporterade att minst två civilpersoner dödats, bland dem en FN-anställd, och att personer från länder i Västeuropa fanns bland de skadade. En dödad armésoldat sågs av nyhetsbyrån Reuters medarbetare.

Bemba gav på kvällen sina män order att återinta sina positioner och krävde ett slut på skottlossningen. Han uppmanade också armén att inte provocera hans styrka.

Bemba uttalade sig i den FN-stödda radiokanalen Okapi, som sänder över hela landet.

Erik Strandberg, som arbetar för ett telekomföretag, berättade för TT att han hade sökt skydd i ett hus och inte vågade sig ut. Bland övriga svenskar i staden finns några militära observatörer; enligt Försvarsmakten är alla oskadda.

Kabila installerades som statsöverhuvud i december. Rivalen Bemba hade i egenskap av tidigare vicepresident ett antal livvakter. Styrkan tenderade att vara stor och bestå av medlemmar av hans tidigare milis.

I förra veckan befallde Kabilas administration att Bembas milis skulle upplösas. Den skulle i fortsättningen vara högst tolv man stark. Bemba vägrade.

TT

Mer läsning

Annons