Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BORLÄNGE. Rolf Berglund avled den 11 januari vid en ålder av 78 år.

Rolf växte upp i Borlänge och utbildade sig till elektriker.

Då han var i 20-årsåldern tog Rolf anställning till sjöss som elkmaskinist i stora båtar och gjorde under några års tid resor över hela världen.

Åter hemma i Sverige började Rolf Berglund studera vid Västerås Industriskola.

Vintern 1954 hade det blivit dags för äktenskap med Kerstin och våren 1954 för studentdagen.

Denna dag var Rolf hemma i Borlänge där hans förstfödda dotter kom till världen.

Stora Kraft blev Rolfs arbetsgivare och 1964 föddes hans andra dotter. I slutet av 1960-talet blev Rolf ansvarig för starkströmmen i Västerdalarna och arbetade som övermontör. Familjen flyttade då till Äppelbo.

Rolf var på fritiden engagerad i kommunpolitiken i Vansbro och inom Vansbro AIK.

Han var mycket samhällsintresserad och tyckte om teknik.

Rolf blev 1992 änkeman och flyttade några år senare till Stockholm. Hem till Borlänge valde Rolf Berglund att flytta år 2000.

Närmast sörjande är döttrarna Åsa och Maud med familjer.

BORLÄNGE. Förre försäljaren och företagaren Stig Enborg, Tunavägen, avled den 3 januari vid en ålder av 78 år.

Stig Enborg som, med adress Wallingatan 3, växte upp i centrala Borlänge återkom gärna till uppväxttiden och ungdomsåren. Han berättade då med mycket värme och känsla om denna tid och om sina föräldrar, Gustaf och Anna Enborg. Föräldrarna var bland annat med och startade Tunabygdens Hembygdsförening och Borlänge Skidförening.

Stig hade många intressen, musik, friluftsliv, kultur och släktforskning var några av dem. Då det gällde intresset för natur- och friluftsliv, hembygden, kultur och historia framhöll Stig Enborg gärna att det var intressen han fått av sina föräldrar.

Efter realexamen i Borlänge 1945 och studentexamen vid Falu Högre allmänna läroverk 1949 utbildades Stig till till värnpliktig underofficer vid Dalregementet. Han fortsatte sedan sin civila utbildning med handelsstudentexamen 1952. Denna examen avlades vid Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm.

Pappa Gustaf var grosshandlare i Borlänge och sålde det mesta från choklad till försäkringar. Då Stig 1956 återvände till Borlänge och grossistföretaget Gustaf Enborg AB hade han arbetat som reseinspektör i Försäkrings AB Trygg Fylgia och som försäljare för grossistföretaget Söderbergs Papper AB.

De första åren i Gustaf Enborg AB arbetade Stig som försäljare och var från 1961 till företagets avveckling 1972 direktör. Då han efter avvecklingen började som försäljare hos Bengt Hägglund Försäljnings AB fick Stig Enborg Svealand och nedre Norrland som distrikt.

Sitt yrkesliv kom Stig åren 1985-1993 att avsluta hemma i Borlänge. Det gjorde han som assistent till intendenten på Geologiska museet.

Från unga år då han var scout i Stota Tuna scoutkår hade Stig Enborg en mycket aktiv fritid. Han var Under 1940-talet med och anlade Fäbodspåret samt de röda, gröna, blå och gula skidspåren i Tjärnaberget. Stig var mångårig medlem i Borlänge Skidförening, dagens Friluftsfrämjandet och var föreningens ordförande 1968-1972.

Engagerad medlem var Stig även iBorlänge jazzklubb, Tunabygdens Hmebygdsförening och i de båda pensionärsorganisationerna SPF och PRO. Stig Enborg var vidare en stor djurvän och hade själv såväl Sankt Bernhards som Labradorhundar.

Närmast sörjande är döttrarna Anna, Maria och Sara med familjer.

LEKSAND. Karin Westenius har avlidit 91 år gammal.

Hon växte upp i Västerås där hon gick i skola i högre elementärläroverket för flickor.

År 1937 tog hon examen som ämneslärarinna vid Statens högre lärarinneseminarium i Stockholm. Hon tjänstgjorde sedan i flera år som lärare vid Björsgårdens skolhem i Leksand.

1947 invigdes hon till missionär och arbetade sedan på Svenska Kyrkans missionsfält i Sydindien i 33 år till sin pensionering.

Som pensionär återvände hon till Leksand där hon bott fram till sin död.

Hon deltog länge mycket aktivt i församlingslivet där.

MALMÖ/FALUN.Förre chefen för anestesiavdelningen på lasarettet i Falun, Stig Dahl, har avlidit i en ålder av 83 år.

Han efterlämnar närmast makan Karin och tre barn med familjer.

Stig Dahl var född i Luleå och växte upp i Skellefteå, där han också tog studenten. Vägen till examen kantades under skolloven av att han var gottepojke på bio med låda på magen, han var hamnsjåare och han gick i skogen och högg. Värnplikt följde liksom medicinska studier i Uppsala och läkarexamen.

Från början var det meningen att Stig Dahl skulle bli kirurg och kom till Göteborg och Sahlgrenska.

Hans planer ändrades vad beträffar den medicinska specialiteten - han kom att ägna sitt liv åt anestesiologin. Med andra ord - han har sövt patienter inför operationer i hundratal och tusental. Och mer än så: han startade både intensivvårdsavdelningen i Falun liksom smärtkliniken.

Vid sidan om har han varit svenska skidlandslagets läkare och haft omsorg om dem alla, från Sixten Jernberg till Thomas Wassberg - fyra generationer kunde Stig Dahl själv konstatera.

Han brukade i detta avseende tala om sitt verkligt stora "provinsialläkardistrikt" från Pajala till Småland.

Skidor har för övrigt intresserat honom genom livet, bandy har han spelat för akademiska landslaget och golf hörde till fritidsintressena långt upp i åren.

En gång på världen - han var bara femton då- ställde han upp i löpning mot legendariske världsmästaren på 3.000 meter Henry Kälarne Jonsson. Han fick tjugo sekunder i handikapp, men det hjälpte inte.

I 32 år tjänstgjorde Stig Dahl på lasarettet i Falun.

I fjorton år var han ensam narkosläkare - nog hände det att han fick gå upp extra en eller två nätter varje vecka.

Familjen bodde många år på lasarettsområdet, så han hade nära till.

En gång tog strömmen slut när han TV-tittade med sina barn. En enda tanke fick han i huvudet: sex respiratorer som höll människor vid liv via strömmen.

Det blev inget mer TV-tittande den kvällen för far i huset försvann för att rädda liv. Att notera: Stig Dahl har för många år sedan fått en gata uppkallad efter sig: den ligger på lasarettsområdet och heter Dahls väg - en honnör i levnaden med andra ord.

Stig Dahl hör till de läkare som liksom levt med sina patienter, alltid varit redo som en annan scout. Många, oändligt många, tackar honom för det.

- Det är en styggelse att se en patient ha ont, deklarerade han en gång.

Den tanken hade han ständigt för ögonen.

MORA. Sigge Bröms, en av landets stora hockeyprofiler, avled på lördagen i sitt hem på Sollerön.

Han blev 75 år gammal.

Så sent som på torsdagskvällen uppvaktades han av Mora IK inför matchen Mora-Djurgården i FM Mattsson arena.

Sigge var född i Leksand som också blev hans klubbadress när han som ung började spela hockey. Hans förmåga som spelare spred sig över landet och 1952 gjorde han sin första landskamp. Det var en match mot Finland i Ludvika.

Sigge blev aldrig svensk mästare i hockey, däremot blev han världsmästare 1953 i Schweiz och framför allt i Moskva 1957 då svenskarna fick den ryska björnen på fall i Leninstadion.

Han var även olympier i Cortina 1956.

Det blev ingen framskjuten placering för de svenska iskrigarna, men Sigge återvände hem med autograferna från Walt Disney, Ester Williams och Danny Kaye på sitt ackrediteringskort.

1961, efter 142 landskamper, lämnade Sigge karriären som spelare.

Han hade då för det mesta spelat tillsammans med Sven "Tumba" Johansson och "Lill-Stöveln" och "Storstöveln" Öberg.

Istället fortsatte han karriären som ledare.

1965 kom han till Mora IK och var mannen bakom att namn som Hasse Hansson och "Lill-Strimma" Svedberg kom till klubben.

Han hade även fina kontakter med den sovjetiske tränaren Tarasov.

1959 åkte Sigge och Vilgot Larsson upp till Sveg och visade hur ishockey ska spelas. De två legendariska spelarna kom så att starkt bidra till att hockeyn blev rotad i Härjedalen.

Tillsammans med Mora IK:s klubbdirektör Jan Simons startade Sigge FM Mattsson cup för 30 år sedan och han har sedan dess årligen varit med och jobbat med arrangemanget.

Det senaste året har han även varit starkt engagerad i JVM-arrangemanget som avgjordes före och efter årsskiftet i Mora och Leksand.

Det har varit lätt att räkna de dagar som Sigge inte besökt isarenan i Mora.

Han har alltid varit en glad och humoristisk person då man stött på honom i Mora centrum och det gjorde man regelbundet.

I torsdags uppvaktades han av MIK:s Jan Simons och Lars Weslien, främst därför att han dagen innan fyllt 75 år.

Det är även 50 år sedan han blev världsmästare i Moskva.

Makan Christina berättar att Sigge fått uppleva flera ljusa stunder den senaste tiden.

Han var lycklig och tacksam för detta och han fick ett fint avslut.

Sigge Bröms efterlämnar närmast makan Christina samt fem barn.

VÅMHUS.Olav Dybedahl, Myran, har den 11/1 avlidit vid en ålder av 87 år.

Han var född och uppvuxen i Norge och kom till Sverige i samband med andra värdskriget.

I Våmhus träffade han blivande hustrun Vera och blev kvar där.

Hela sitt yrkesverksamma liv arbetade han som skogvaktare åt Skogsvårdsstyrelsen. Han var bland annat med och startade turistföreningen i Våmhus.

Närmast sörjande är Bo och Agneta, samt barnbarn och barnbarnsbarn samt Anders.

SVEN-ERIK OLSSON INGRID THOR STEN WIDELL

Mer läsning

Annons