Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

Dala-Floda. Signe Eriksson har avlidit i en ålder av 93 år.

Hon var född i byn Forsgärdet, som hon lämnade som 17-åring för ett arbete på Skansen i Stockholm. Arbetsuppgifterna för en "Skanskulla" var skiftande, vakthållning i stugorna, servering i Balderslunden, folkdansuppvisning, julmarknadsförberedelser och mycket annat och alla arbetsdagar bar man hemsocknens folkdräkt.

Efter fyra år återvände hon till Floda för att gifta sig och bilda familj. Vid sidan av hemmets skötsel ägnade hon sig åt påsömnad och vävning. Det var mycket vanligt att floda-kvinnorna under de här åren drygade ut hushållsbudgeten genom den sortens hemarbete.

Maken var anställd vid SJ, vilket kom att innebära en del flyttande. Den första nya bostadsorten var Daglösen, en järnvägsknut utanför Filipstad, dit familjen kom 1949. År 1952 flyttade familjen till Hällefors, där Signe snart blev yrkesarbetande som "mattant" i skolbespisningen.

En omorganisation inom SJ gjorde att makarna flyttade tillbaka till Filipstad 1967. Där fortsatte Signe sitt yrkesarbetande, nu på Bergsskolans elevhem. Här mötte hon mycket stor uppskattning, inte bara för sin arbetsförmåga utan också för sitt rättframma sätt och sin humor.

Signe flyttade tillbaka till födelseorten för gott 1981. Då var hon sedan många år änka efter att maken omkommit i en trafikolycka.

Under sin pensionärstid i Floda deltog hon i Röda Korsets arbete.

Närmast sörjande är de fyra barnen med familjer.

LUDVIKA. Erik Öhlund avled den 14 juni i en ålder av nära 87 år. Han var bördig från Lagmansören i Indals kommun, Medelpad.

Erik växte upp hos en farbror som hade ett stenhuggeri. Efter att ha arbetat en tid där gav han sig ut i landet och deltog i jobbet när rikskabeln grävdes ner.

I Ludvika fick han anställning vid Goedeckes färghandel där han sedan arbetade framtill sin pension. Innan dess hade han hunnit lägga korkmattor hos åtskilliga Ludvikabor.

Han gifte sig i början av 1950-talet med Ester. På fritiden odlade han grönsaker och potatis. Han trivdes ute i skogen och plockade bär. Också hantverk, bland annat näverarbeten, intresserade honom.

Sedan 1992 har han varit änkling. Närmast sörjande är dottern med familj.

LÅNGSHYTTAN. Elof Eklund från Långshyttan har avlidit i en ålder av 89 år. Han var född och uppvuxen i Västerbyn i Stjärnsund och arbetade som åkare och metallarbetare.

Hans fritidsintressen var, förutom familjen, fiske och svampplockning.

Elof Eklund sörjes närmast av hustru, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

NÅS. Lars Täpp, Stationsområdet, har avlidit, 88 år gammal. Han var född och uppvuxen i Nås och arbetade som banarbetare hos SJ fram till pensionen.

Den bortgångne tyckte om att vistas i skog och mark och var en tid även aktiv orienterare. Andra fritidsintressen var schack och korsordslösning, liksom att vårda blommorna i den egna trädgården.

Närmast sörjande är en systerson med familj.

SMEDJEBACKEN. Sven-Göran Niklasson avled den 1 juni efter en lång tids sjukdom i en ålder av 69 år. Sven-Göran föddes i Olshammar, Närke och växte upp i Älgarås i Västergötland. Efter realexamen läste han vidare med teknisk inriktning och arbetade under många år som inköpare, kalkylator och projektchef inom husbranschen.

Ett av Sven-Görans stora intressen var att snida i trä, något han höll på med under hela sitt liv. Under hela 80-talet snidade han träfigurer i Hova tillsammans med sin bror Sören under namnet "Niklas 2 Snidare". År 1989 flyttade han till Smedjebacken och fortsatte sin verksamhet under namnet "Snidare-Niklas".

Hans alster återfinns i många sammanhang och kommer att tjäna som en ständig påminnelse om hans produktivitet och konstnärliga förmåga.

Exempelvis kan nämnas den stora snidade Smeden vid infarten till Smedjebacken, Triatlon-statyn i Säter och mängder av andra figurer, samt idrottspriser, företagsreklam och personliga karikatyrer.

Sven-Göran blev ett Jehovas vittne år 1954, 18 år gammal, och förblev så, med stark övertygelse, ända fram till sin död.

Han var en ständig källa till glädje och uppmuntran för sin omgivning. Alla som kom i kontakt med honom under hans svåra sjukdom fann att det var Sven-Göran som, med sin positiva inställning, gav mest tröst och uppmuntran.

Närmast sörjande är makan Anita, döttrarna Susanne, Marielle och Rebecca samt sonen Andreas med familjer.

Mer läsning

Annons