Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

BJURSÅS. Kerstin Andersson, Bjursåsgården, avled den 22 maj i en ålder av 87 år. Hon var född i Blecket och flyttade genom giftermål till Sörskog 21 år gammal.

I Sörskog levde och arbetade Kerstin med jordbruk så länge krafterna räckte till. Hon blev änka 1986.

Kerstin flyttade för drygt ett och ett halvt år sedan till Bjursåsgården.

Närmast sörjande är en dotter och son, barnbarn och barnbarnsbarn.

BODA KYRKBY. Ingegerd Jansson, född Rehn, har avlidit i hemmet den 20 maj vid en ålder av 69 år.

Hon var född och uppväxt i Sörboda, Ore socken där hon stannade kvar fram till övre tonåren.

Genom giftemål kom hon till Voxna i Hälsingland och där växte även de fyra sönerna upp.

Senare flyttade Ingegerd till Boda-Kyrkby med sin livskamrat Ingvar.

Under tiden barnen var små var hon hemmafru. Sedan blev det industriarbete i Edsbyn. I Boda-Kyrkby kom hon att yrkesarbeta inom hemtjänsten fram till sin pension.

Ingegerd var alltid fullt sysselsatt med trädgården, bär- och svampplockning

samt brödbak. Hon var även ledare ett 15-tal år för husmodersgymnastiken i Voxna.

Hon var mycket intresserad av hembygden och midsommarfirandet var viktigt för henne.

Närmast sörjande är sambo och barn med familjer.

BORLÄNGE. Villis Thelander, Kvarnsveden, avled den 21 maj i en ålder av 66 år. Han var född i ocxh uppväxt i Byarum, en by utanför Vaggeryd i Småland.

Villis började yrkesarbeta på järnvägen. Äktenskap var det dags för 1961 då Villis gifte sig med Elvie. Makarna fick döttrarna Åsa, Lena och Marie.

Vid slutet av 1960-talet valde Villis att byta arbetsgivare. Han flyttade då till Vägverket, till en början med placering i Skillingaryd.

I samband med Vägverkets utlokalisering sökte Villis Thelander till Borlänge. Innan familjen 1980 flyttade till Borlänge och Kvarnsveden hade Villis från 1979 arbetat vid Vägverket i Stockholm. Villis var mycket intresserad av och kunnig i det mesta som rörde snickerier och inredning och hade under året i Stockholm byggt familjens hus i Kvarnsveden. Han hjälpte också gärna och ofta såväl vänner som släkt med olika byggprojekt.

Pingstkyrkan och dess verksamhet var Villis Thelanders största intresse. Han tillhörde kyrkan sedan ungdomen. Andra intressen var natur, trädgård, blomsteruppsättningar och snickeriarbeten.

Närmast sörjande är makan Elvie, och döttrarna Åsa, Lena och Marie med familjer, åtta barnbarn.

LÅNGSHYTTAN. Rune Stenlund, Hienshyttan, avled den 19 april i en ålder av 85 år.

Han föddes som ett av tre syskon i Trollbo 4 i Långshyttan. Farfadern, som arbetade inom Fagersta-koncernens bruk i Galtström utanför Sundsvall erbjöds en tjänst i koncernens bruk i Långshyttan när Galtström lades ner. Här arbetade sedan fadern Helmer och därefter Rune mellan åren 1935 och 1983.

Tre generationer har därmed arbetat hela sitt yrkesverksamma liv inom Fagerstakoncernen.

Runes verksamhetsområde var kallvalsning av rostfria band där han efter 32 år som valsare blev förman inom samma avsnitt. Förbättringar inom produktionen vilka avsevärt höjde kvalitetsnivån resulterade i stora företagsbelöningar.

Under militär- och beredskapstjänstgöringen segrade Rune bland annat två gånger i militärstafetten i Stockholm, vann regementsmästerskapen individuellt samt i lag i orientering samt bataljonsmästerskapet i fälttävlan.

Han var dessutom aktiv i LAIK:s A-lag i fotboll samt i skidsektionen under många års tid.

Största intresset var dock längdskidåkningen med en lång rad segrar vilka sedan följdes av en utbildning på GIH på Bosön till skidtränare. Han ledde en lång rad kurser över hela Sverige, var förbundstränare inom Svenska Skidförbundet och deltog dessutom bland annat i Holmenkollen som vallaexpert.

Ett annat stort intresse var biodling där han var verksam under mer än 50 års tid, och var under 35 år sekreterare i Dala Husby Biodlarförening samt distriktsinstruktör för Dalarna.

På tomten i Hienshyttan grävdes en stor damm för hand i vilken han planterade in ädelfisk redan 1949 vilket kompletterades med en röd näckros några år senare.

Ytterligare planteringar samt ett gästhus har åstadkommit en tomt som flitigt besökts och beundrats av både kända och okända människor.

Rune sörjes närmast av makan Viola samt barn med familjer.

Mer läsning

Annons