Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

GRANGÄRDE. Författaren Barbro Gummerus har avlidit i en ålder av 66 år.

Hon var uppväxt i Hindås utanför Göteborg.

I ungdomen studerade hon till socionom innan berättarlusten tog över och kom att forma hennes framtid.

Under sin tid vid socialhögskolan träffade hon sin blivande make, Teddy Gummerus, med vilken hon 1964 flyttade till Grangärde finnmark och den nedlagda skolan i Lövkullen, som därmed förvandlades till något av ett kulturcentrum genom de skrivande makarnas försorg.

Bland annat arrangerades här under ett par somrar en mycket välbesökt kulturfest med ett flertal av landets ledande författare, trubadurer och andra kulturarbetare som dragplåster.

Till Lövkullen och Gummerus´ åkte man gärna för några dagars berikande umgänge, vilket var ett känt faktum i konstnärskretsar och kraftigt underlättade arbetet att engagera medarbetare till arrangemanget.

Barbro Gummerus och hennes Teddy klarade under de här åren en stor del av försörjningen genom flitigt novellskrivande och reportage i fackföreningspress och veckotidningar.

Fram till mitten av 70-talet skrev Barbro Gummerus hundratals noveller, innan hon beslöt att satsa på romanskrivande och inom loppet av två år, 1977-1979, gav hon ut tre romaner.

Barbro Gummerus genuina litterära kunskaper gav henne också arbete som recensent i Arbetet och som lektör hos Rabén & Sjögren.

Hennes bibliografi ger besked om bland annat sex romaner utgivna mellan åren 1977-1997, en lysriksamling 2004, en radiopjäs 1997 och därtill mängder av tidningsnoveller samt två veckotidsningsföljetånger i bokform.

Hon var också vice ordförande i Författarcentrum.

1995 flyttade hon till Stockholm, men återkom sedermera till Grangärdebygden och Lövkullen. Vintertid bodde hon i en lägenhet i Grängesberg

- Jag är Lövkullsberoende. Jag söker mig hela tiden härifrån, men inser snart att jag måste tillbaka, sa Barbro Gummerus i samband med utnämningen till kommunens kulturpristagare 2005.

När hon fick Ludvika Kommuns kulturpris var det på förslag av litteraturvetaren Tommy Danielsson som formulerade sitt förslag " Barbro Gummerus är vid sidan av Bengt Emil Johnson kommunens mest betydande, levande författare".

1993 fick hon Dan Anderssonpriset.

Barbro Gummerus sörjes närmast av dottern Anna.

MALUNG. Före detta skogvaktare Tore Nilsson, Malung, avled den 19 juni vid en ålder av 87 år.

Han var bördig från Värmlands Dalby och i ungdomen var han en duktig skidåkare.

Under åren 1946, fram till pensionering 1980 arbetade han som skogvaktare åt Korsnäs i Yttermalung och sedan Malung.

Han stora fritidsintressen var jakt samt sport av alla de slag.

Närmast sörjande är sambo och två söner.

VÅMHUS.Anna Karlsson, Bäck, har den 17 juni avlidit vid en ålder av 94 år.

Närmast sörjande är fem barn med familjer.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons