Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

MORA

En flitig hand har stillnat.

På fredagsmorgonen ville inte Bruks-Calle Nyström vakna när hans kära Alice kom med frukost. Lugnt och stilla hade han lämnat sin älskade familj, 82 år gammal, efter att ha tillbringat dagen innan i full verksamhet i trädgården.

Carl Valdemar Nyström växte upp i Siljansfors bruk och redan som liten knatte fick han börja göra rätt för sig i skogen. Vedermödorna fick inte honom att vända bruket ryggen, utan under hela sin levnad har Bruks-Calle arbetat för att det skulle leva vidare i människors sinnen via det skogsbruksmuseum som han skapat där.

Medlen har varit många. Bruksdagar, spelmansstämmor och inte minst folklustspelet "Där björkarna susa", som Calle både skrivit och regisserat, lockade människor i hundratal till det gamla järnbruket, där besökarna får en inblick i äldre tiders slit med skog och milor.

Bruks-Calles läslust var stor. Den fick honom att söka svar på många frågor och när han väl samlat in kunskapen spred han den vidare. Hans stora verk är om arbetarrörelsen i Mora - för frihet, rättvisa och bröd, ett arbete som han la ner 5-6 år på att fullborda.

Det blev ytterligare några skrifter om Museet i skogen, om Siljansfors bruk och en handbok om laggning.

Bruks-Calle skrev in i det sista, som den ofullbordade boken "Från Calle till Kalle" - ämnad för barnbarnsbarnet. Där han formulerat sig: "Dagarna går så fort när jag trivs, som när jag skriver på den här boken till dig..."

För trivdes gjorde Carl Nyström, med den familj som han höll som kärast.

Han åkte Vasalopp, sprang Vasastafett och kutade Orsakajt´n. Men allra bäst trivdes han på skogspromenad på Vinäsheden med sin unga, fina fru. Rättvikskullan med vilken han hunnit fira smaragdbröllop.

Bruks-Calle ligger bakom många av de verksamheter som har skett och sker i bygden, Musik i Mora, folklustspel. Han var med och byggde upp verksamheten vid danspalatset Sandängarna, och det var med sorg han härom året fick beskedet att det hade förstörts i brand.

Han sjöng i kör och dansade folkdans. Basade för civilförsvaret och var en tid chef för hemvärnet i Venjan.

Han var politiker både i profama och kyrkliga sammanhang. Han var nämndeman och häradsdomare. Få, om ens någon, slår hans långa tjänstgöringstid vid Mora tingsrätt - hela 35 år.

Han yrkesarbetade också. Från skogen till metallindustrin och till eget företagande.

Men de flesta åren har han varit Dala-Demokratens medarbetare i Mora.

Carl Nyström hoppas nu att alla hans många vänner ska hjälpa honom med att göra färdigt hans sista projekt. Under fyra år har han dokumenterat sommargudstjänster i Mora, Orsa, Älvdalen, Sollerön, Våmhus och Ore. Manus ligger färdigt.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons