Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

Närmast sörjande är två söner, barnbarn och barnbarnsbarn.

MALUNG. Skommar Erik Persson, Sillerö i Yttermalung avled juldagen den 25 december i en ålder av 93 år.

Närmast sörjande är syskon och syskonbarn med familjer.

ORSA. Ingvar "Sunken" Sundberg, Holen, har avlidit 79 år gammal, närmast sörjd av sin syster Karin.

Ingvar Sundberg jobbade inom jord- och skogsbruk från ungdomsåren och blev en trotjänare vid skogsbolaget Stora, där han arbetade fram till pensioneringen.

RÄTTVIK. Vårdbiträde Ulla Ingels från Boda Kyrkby avled 22 december i en ålder av 65 år. Hennes fritidsintressen var handarbete och familjen. Närmast sörjande är sambo samt fyra barn med familjer.

SVÄRDSJÖ. Före detta kommunpolitikern och lantbrukaren Sven Olsson, Isala 14, har avlidit den 26 december i en ålder av 83 år, på trettondagen skulle han ha fyllt 84 år. Den sista tiden bodde han på Källegården. Som ung övertog han fädernegården där han drev lantbruk med djurhållning och skogsbruk tillsammans med makan som gick bort för fyra år sedan.

Sven Olsson har haft många förtroendeuppdrag genom åren. Han var mycket aktiv inom centerpartiet både på distrikts- och lokalnivå. Han har bland annat varit ordförande i Svärdsjös kommunalnämnd och vid kommunsammanslagningen med Falun var han med i kommunstyrelsen.

Han var aktiv inom Svärdsjö jordägare, Svärdsjö-Enviken undantagsförvaltning, Dalarnas skogs- ägareförening och Mellanskog där han hade olika uppdrag genom åren.

Sven blev korad till "Årets Svärdsjö bo 1977" då han fick hederskråkan av Lions Club.

Tillsammans med frun tyckte han om att resa inom Sverige och på de platser som besöktes gjorde de ofta besök i kyrkorna som dokumenterades på olika sätt. Han hade ett gott sifferminne och mindes saker som hänt. Han kunde berätta hur det förhöll sig med människor i bygden och vem som var släkt med vem.

Sven hade ett modernt synsätt på hur samhället och hur jord- och skogsbruk skulle drivas för att utvecklas på ett effektivt och för att vara ekonomiskt försvarbart.

Ett annat intresse han hade var att deltaga i älgjakten där han deltog långt upp i åren.

Närmast sörjande är dotter och son med familjer.

UPPSALA. Universitetslektor Bernhard Helander har avlidit 43 år gammal. Bernhard Helander växte upp i Falun, där han blev student 1978. Fortsatta studier ledde till en fil kand i filosofi, arkeologi och med kulturantropologi som huvudämne, befäste hans humanistiska och samhällsinriktade intressen.

Bernhard specialiserade sig på afrikanska frågor och blev 1988 fil dr med en avhandling om klanväsendet i Somalia, "The Slaughtered Camel". Avhandlingen prisbelönades av Uppsala universitet som årets bästa humanistiska avhandling.

Bernhard Helander blev därefter universitetslektor i afrikanistik vid kulturantropologiska institutionen. Han publicerade ett stort antal artiklar coh undersökningar kring förhållanden i Östafrika, särskilt Somalia.

Han anlitades ofta som föreläsare och som expert i uppdrag av FN och UD.

Hans närmaste är makan Jenny, döttrarna Patrizia och Gabriella, föräldrarna Kerstin och Sven samt systern Elisabet.

VANSBRO. Arne Ahlén, Saltvik, avled den 17 december på Mora lasarett efter en kort tids sjukdom. Han blev 81 år.

Arne, som var född och uppväxt i Saltvik, började efter skolgången att arbeta vid Westmans skidstavsfabrik. Han började sedan vid dåvarande Enanders plåtslageri, senare Plåtmekano, där han arbetade i 48 år fram till pensioneringen.

Det stora fritidsintresset var att vistas i skogen, plocka bär och att fiska. Efter pensioneringen började Arne även att brodera tavlor och hans tavlor har vid flera tillfällen visats upp vid utställningar i Grottan. Arne Ahlén sörjes närmast av makan Gertrud samt fyra barn med familjer.

MORA. Erik Stenvall, Mora, avled den 25 december i en ålder av 84 år. Han var född i Orsa och var under en kort period i ungdomen bosatt i Mora, innan familjen flyttade till Älvdalen. Han har under sin yrkesverksamma tid arbetat som busschaufför, först för GDG och sedermera för Dalatrafik. 1989, i samband med pensioneringen, flyttade han till Mora.

Erik Stenvall var friluftsmänniska och kombinerade gärna vistelserna ute i naturen med skidåkning eller bärplockning. Trädgårdsarbete var han också road av, liksom vistelserna vid sommarstugan i Rullbo vid Venjanssjön.

Närmast efterlämnar han makan Margit samt barn med familjer.

Mer läsning

Annons