Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

Förre trafikmästaren Knut Lindstedt, Borlänge, har avlidit i en ålder av 87 år. Han efterlämnar närmast dotter och barnbarn.

Knut Lindstedt var född i Nyckelby.. Modern dog tidigt och denio syskonen ficklära sig att ta hand om varandra, eftersom fadern ofta var på resande fot som verkmästare runt om i landet.

Sin yrkesbana började Knut Lindstedt dagenefter sin konfirmation - han kom till Uppsalapå bygge under faderns ledning.

Efter fyra år kom han till järnvägen och där stannade han till pensioneringen, då han avancerat till tågmästare för fraktgodsterminalen.

Knut Lindstedtkom att bli en verklig profil inom den lokala politiken i Borlänge. 1950 gick hani kommunalvalet tillsammans med Algot Strömoch några till ut med en spränglista för socialdemokraterna med en rent enorm framgång.

Spränglistefolketblev stadsfullmäktiges andra parti efter ordinarie s-lista. Hur skulle man nu votera - tillsammans med de egna eller med borgarna?

Spränglistans motto var "Fram för ökad byggenskap". Dettamed egna listor för dem som inte var nöjda med kommunens ledning upprepades fyra år senare och skulle stått fram efter ytterligare fyra år.

Då blev det emellertid försoningmed blandad sammansättning, det vill säga spränglistornas folk sattes in i ordinarie lista.

En och annan har fortfarande i minne den julveckedag, då fullmäktige hade sammanträde och skulle välja ledamöter i styrelser och nämnder: spränglistans folk begärde sluten votering med följd att sammanträdet blev så utdraget att det fick ajourneras vid midnatt och fortsätta nästa dag..

Knut Lindstedt kom att tillhöra kommunledningen i 35 år med första post som ledamot i drätselkammaren- dåtidens kommunstyrelse.

Också några landstingsmöten fanns på hans schema.

Därutöver hann Knut Lindstedt medarbete i SSU och fackligt arbete i eget förbund. Han har bland annat varit avdelningsordförande för järnvägsanställda..

KnutLindstedt har verkligen varit med om att skapa historia i Borlänges kommunala liv, hans arbetsdag har varit lång och ärlig. Det goda uppsåtet kunde man inte ta miste på.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons