Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdomar mot sköterskor fastställs

Annons

Högsta domstolen i Libyen har fastställt dödsdomarna mot de fem bulgariska sjuksköterskor och den palestinske läkare som anklagas för att ha hivsmittat 426 barn.

De fällda hävdar sin oskuld och experter har sagt att de inte låg bakom smittspridningen.

De åtalade befann sig inte i domstolen när domen lästes upp. De sex har suttit fängslade sedan 1999 och dömdes första gången till döden 2004.

Domen föll bara en dag efter beskedet från den libyska Gaddafi-stiftelsen om att det finns färdiga uppgörelser med anhöriga till de smittade barnen. Uppgifterna fick ett försiktigt välkomnande i väst, även om överenskommelsen inte kunde bekräftas av Bulgarien eller USA, som fördömt åtalet och dödsdomarna.

Diskussionerna om skadestånd till de anhöriga har förts med EU. Det uppgavs redan i början av sommaren att en uppgörelse kunde väntas inom kort.

Av barnen som smittades i staden Bengazi har 56 dött. Deras öde har väckt stor upprördhet lokalt.

Sjuksköterskorna och läkaren säger att de är oskyldiga och att deras vittnesmål framtvingats under tortyr. Flera västerländska forskare har också sagt att slarv och dålig sjukhushygien orsakade smittan och att de åtalade gjorts till syndabockar.

EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner beklagade i ett pressmeddelande på onsdagen libyska Högsta Domstolens dom.

Kommissionären sade att hon där hoppades på nåd för de dödsdömda.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso sade att han var hoppfull om att en lösning skulle hittas:

Portugals premiärminister sade att Portugal, som för närvarande är ordförandeland i EU, skulle göra allt för att finna en lösning.

De drabbade familjerna har tidigare begärt över 90 miljoner kronor per smittat barn i "kompensation". Enligt personer med insyn i förhandlingarna med EU är beloppet avsevärt högre än vad unionen kan tänka sig att betala.

Efter HD:s dom väntas fallet gå till det regeringsstyrda så kallade Högsta rättsliga rådet som kan omvandla straffen eller helt benåda de dömda. Enligt libyska myndighetskällor kan en frigivning bli av endast om EU och familjerna enas om finansiering av barnens vård, rapporterar Reuters.

Det extremt politiserade rättsfallet har försvårat för Libyens önskan att bli rumsrent i väst, trots att arablandet 2003 skrotade sitt program för massförstörelsevapen efter årtionden av isolering. Om dödsdomarna verkställs är risken uppenbar att landet, och dess ledare Muammar Gaddafi, återigen förpassas till kategorin skurkstater.

TT

Mer läsning

Annons