Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdomar för bombdåd i Bombay

Annons

De första dödsdomarna i rättegången mot inblandade i bombdåden i indiska Bombay 1993 har nu fallit.

I mars 1993 skakades Indiens ekonomiska centrum Bombay under två timmar av en rad bomber. 257 människor dödades och över 700 skadades, vilket gör attentaten till de mest dödsbringande i landets historia.

Dådet antas ha iscensatts av muslimska grupper som hämnd för de landsomfattande sammandrabbningarna mellan hinduer och muslimer i Indien under december 1992 och januari 1993. De kravallerna började sedan hinduiska extremister rivit en 1500-talsmoské i Ayodhya i norra Indien.

På onsdagen föll de första dödsdomarna i den snart 14 år långa rättegången mot inblandade i dåden den 12 mars 1993, som går under namnet "Svarta fredagen". Tre män döms till döden genom hängning för planerande och utförande av bombdåden. En av de dömda ska ha smugglat in explosiva ämnen, medan de två ska ha placerat fordon med bomber framför två av de utvalda platserna för sprängningarna _ ett köpcenter och ett femstjärnigt hotell.

I en av världens längsta rättegångar har hittills 81 personer dömts, enligt Reuters, de flesta till fängelse. Indiska myndigheter pekar ut en maffiaboss vid namn Dawood Ibrahim som hjärnan bakom attentaten. Han har liksom en annan huvudmisstänkt man befunnit sig på flykt sedan 1993.

TT

Mer läsning

Annons