Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödliga explosioner i Alger

Annons

Ögonvittnen berättar om två sprängladdningar som exploderade med några minuters mellanrum i den algeriska huvudstaden Alger i dag.

Sjukhuskällor talar om 30 döda. Enligt brandförsvarets uppgifter till den algeriska nyhetsbyrån APS dödades 17 människor vid ett attentat mot premiärministerns kansli och åtta i en explosion vid en polisstation i östra utkanten av Alger, nära den internationella flygplatsen. Sammanlagt skadades över 80 personer.

Tusentals människor samlades intill regeringens högkvarter efter smällen. Tjock rök steg upp. Glassplitter låg spritt på upp till 300 meters avstånd.

Det fanns inte omedelbart några uppgifter om vem som kunde ligga bakom, men våldet i Algeriet har ökat sedan den största terrorgruppen GSPC (Salafistgruppen för predikan och kamp) antog ett nytt namn i januari och stärkte sina band till terrornätverket al-Qaida.

Gruppen angriper regeringsstyrkor och utlänningar och har tagit på sig ansvaret för en serie blodiga attacker i Algeriet. Den opererar även i andra länder, bland annat Tunisien, rapporterar AFP.

Sveriges ambassadör i Alger, Helena Nilsson Lannegren, säger till TT att ambassaden kontaktat svenskar i Alger och att ingen såvitt känt skadats i bombattentaten.

Under telefonsamtalet med TT började tjutande polisbilar köra förbi ambassaden. Det visade sig senare att två bilbomber fanns cirka 500 meter från ambassaden, utanför polischefens högkvarter. Båda bomberna kunde desarmeras och ingen skadades.

Det bor ett 20-tal svenskar i Alger och flera är ute ur landet just nu.

De bilbomber som exploderade fanns flera kilometer från ambassaden och märktes inte där.

Ambassadören sade att personalen _ varav tre svenskar _ nu har order att inte lämna ambassadområdet.

Helena Nilsson Lannegren vill inte spekulera kring vem som ligger bakom attentaten innan man får mer information. Men hon anser att bombningarna har fått en ny karaktär.

En av onsdagens explosioner skedde nära ett tekniskt universitet, framhåller hon.

Fram till december förra året var måltavlorna polis eller militär. Men den 11 december sprängdes en buss med utländska oljearbetare, varav två dog. För en månad sedan dödades en rysk oljearbetare, också i en transport, säger ambassadören.

TT

Mer läsning

Annons