Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödförklarad fick rätt

Annons

Det var i höstas som det hela började strax efter att Ullas make hastigt avlidit. Snart började Ulla att få post som adresserats även till hennes eget dödsbo, något hon upplevde som mycket kränkande i den svåra situation hon befann sig i.

Orsaken till att Ulla felaktigt dödförklarades inträffade när skattemyndigheterna skulle omregistrera Ullas civilstånd från gift till änka. Skattemyndighetens folkbokföringsavdelning tog på sig ansvaret för den felaktiga dödförklaringen och det var även därifrån Ulla fick rådet att vända sig till JK med en begäran om skadestånd.

I beslutet om skadestånd från JK har hänsyn bland annat tagits till att Ulla chockades och mådde så dåligt av det inträffade att hon hamnade på sjukhus.

I ett yttrande till JK har även skatteverket tillstyrkt att Ulla Arvidsson skulle tilldelas skadestånd för sitt psykiska lidande med ett skäligt belopp.

JK menar att felet är allvarligt och rör sig inom ett mycket integritetskänsligt område. Det får anses ha medfört ett avsevärt lidande under en tid som även av andra skäl varit ansträngande för Ulla. Ersättningen bör därför sättas till ett betydande belopp.

Sammantaget finner justitiekanslern att skadeståndet för lidandet ska uppgå till 30 000 kronor och att hon därutöver ska tilldömas 1 000 kronor för de kostnader hon haft för att komma tillrätta med det uppståndna felet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons