Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Död reporter nära avslöja vapenaffär

Annons

Den ryske reporter som föll ut genom ett fönster och dog förra veckan var i färd med att avslöja känsliga vapenaffärer, skriver den ryska affärstidningen Kommersant.

Myndigheterna ser det dock som självmord.

Ivan Safronov slog ihjäl sig när han föll ut genom fönstret från sin lägenhet på femte våningen i fredags förra veckan. Dagarna före dödsfallet hade han berättat att han var i färd med att avslöja en känslig vapenaffär, uppger arbetsgivaren, den ryska affärstidningen Kommersant.

Enligt tidningen hade Safronov sagt att han hade uppgifter som tydde på att Ryssland, med hjälp av vitryska mellanhänder, försökte dölja försäljningen av stridsflygplan till Syrien och luftförsvarsrobotar till Iran.

Safronov, tidigare rysk överste, var specialiserad på försvars- och rymdfrågor.

Ryska åklagare inledde i måndags en utredning för att utröna om det rörde sig om självmord, då det inte finns några tecken på att han tvingats ut genom fönstret.

Men Kommersant avfärdar bestämt att Safronov skulle ha begått självmord. Samtidigt har det ryska journalistförbundet å sin sida sagt att det kan bli aktuellt med en egen utredning av dödsfallet.

Enligt Kommersant hade Safronov ringt från en försvarsmässa i Abu Dhabi i slutet av februari och sagt att han hade obestridliga bekräftelser på de suspekta vapenaffärerna. Vid hemkomsten till Moskva hade han däremot sagt att han varnats för att skapa en internationell skandal och för att bli föremål för en spionutredning.

Han hade dock inte nämnt något om påtryckningar.

TT

Mer läsning

Annons