Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Död björnunge hittad utanför ide

Annons

- Den var inte större än en hundvalp, berättar Örjan.

Björnungen hade magen uppriven. Hur den dödats och när det skedde är inte känt, inte heller om det är någon annan björn, fåglar eller något annat djur som ätit ur magen. Örjans bror som följde med honom till björnidet tog hand om den döda ungen och frös ner den.

Nu har paketet med björnungen lämnats över till polisen som skickar den vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Kanske undersökningen där kan ge svar på hur björnungen dött.

Det var i samband med röjning i skogen mellan Furudal och Skattungbyn som Örjan Friberg och arbetskamraterna Jon och Jakob Limby helt överraskande träffade på björnidet och björnen som rusade emot dem, först mot Jakob varefter den vek åt sidan mot Örjan. Denne kastade sin röjsåg mot björnen som därmed sprang åt ett annat håll.

Björnen har tydligen legat i idet medan Örjan, Jon och Jakob arbetat där i två dagar. Idet var grävt i en liten sluttning.

- Jakob hade varit uppe på idet och röjt, bara några meter från björnen.

Sedan en helikopter som körde ut skogsplantor konstaterat att det inte fanns några björnar kvar i området beslöt sig Örjan för att hämta röjsågen som han kastat mot björnen. Han hade sällskap av sin bror då han återvände till björnidet. Ingen av dem var beväpnade.

- Vi gick i medvind mot idet och såg röjsågen. Björnen hade lagt den mitt för öppningen på idet, så kanske den legat där och vaktat på den.

Bröderna Friberg lyste in i idet och konstaterade att där var tomt, men utanför hittade han den lilla döda björnungen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons