Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO kartlägger kränkningar av samer

Annons

Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommer att kartlägga diskriminering mot samerna.

DO får i dag in få anmälningar, men har samtidigt indikationer på att samer kränks från olika håll.

Syftet är att få fler anmälningar om diskriminering mot folkgruppen, och domstolsprövningar av fall där samer särbehandlats negativt.

Indikationerna om kränkningar i olika sammanhang har DO fått via telefonsamtal och kontakter med samiska föreningar.

Det kan vara mobbning och kränkningar av samiska barn i skolan och att det samiska språket inte alltid accepteras vid myndighetskontakter, trots att lagen säger det.

Han misstänker att lagstiftningen inte är skriven utifrån de problem samerna i Sverige upplever.

Studien syftar också till att skaffa en tydligare bild om hur samer diskrimineras. I anslutning till det är DO:s mål med studien att öka kunskaperna om lagen och därmed också möjligheterna att anmäla och bekämpa diskrimineringen.

Malin Brännström, förbundsdirektör vid Svenska samernas riksförbund, är positiv till DO:s kartläggning och instämmer i DO:s beskrivningen av situationen.

Problematiken gäller ofta att samerna inte har samma möjligheter till fria val som andra.

Diskrimineringslagen är nu mer anpassad till tydliga situationer som att inte få arbete eller komma in på krogen. Diskrimineringen av samerna är mer strukturell, anser Malin Brännström. Ett exempel är att en kommun inte säger nej till att ett barn får undervisning på samiska i skolan, men säger samtidigt att det kräver att skolan har minst fem elever som vill läsa samiska.

TT

Mer läsning

Annons