Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DN kräver borgerlig samling

Annons

DN:s förslag påpekar emellertid någonting väsentligt - en levande demokrati förutsätter en opposition med förmåga att utmana regeringsmakten. Så är för närvarande icke fallet.

En borgerlig valallians eliminerar effektivt risken att folkpartiet och/eller centern åker ur riksdagen efter höstens val. Ett sådant bortfall av mandat skulle naturligtvis innebära en katastrof för den borgerliga oppositionen.

Folkpartiet och centern uppehåller sig farligt nära fyraprocentstrecket. Vilket medför att de för att rädda sig kvar i riksdagen ideligen frestas att erövra röster från varandra och från kristdemokrater och moderater och inte från socialdemokraterna. DN beklagar småpartiernas ständiga profileringsövningar i udda frågor och efterlyser ett samlat oppositionsprogram för ett bättre Sverige.

De borgerliga partiernas samfällda dilemma är avsaknaden av en statsministerkandidat med förmåga att matcha den skicklige debattören och taktikern Göran Persson.

Traditionellt går rollen till ordföranden för alliansens största parti. Bo Lundgren håller knappast måttet. Den ende, som möjligen skulle klara jobbet, är Alf Svensson. Vilket varken moderater eller folkpartister torde acceptera. Den borgerliga partiprestigen spelar således socialdemokratin väl i händer.

En valallians skulle antagligen - särskilt om arrangemanget visar sig framgångsrikt i kommande valrörelser - permanenta blocksystemet. Vilket i så fall även antyder att den nuvarande uppdelningen i ett liberalt, ett bonde/glesbygds-, ett kristligt och ett konservativt parti är aningen otidsenlig och inte längre har stöd av den allmänna opinionen. Denna kätterska tanke måste tyvärr uttalas.

Kanske kommer en effektiviserad borgerlig opposition att tvinga även socialdemokratin till mer organiserad samverkan med vänsterpartiet, varvid det senare kastar sitt marxistleninistiska arvegods över bord.

Vid horisonten skymtar i så fall ett svenskt tvåpartisystem - som till skillnad från det brittiska inte bygger på absolut majoritet i enmansvalkretsar.

Idén med en borgerlig valallians är trots allt värd att pröva. Den nuvarande partisplittringen är bedrövlig, därför att den omöjliggör en slagkraftig opposition.

Mer läsning

Annons