Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurskyddet kan bli bättre i norra Dalarna

Annons

En utredning pågår om att sex kommuner i norra Dalarna ska samarbeta i en gemensam djurskyddsorganisation. Målet är att kommunerna gemensamt får flera djurskyddsinspektörer på heltid. De ska ska tillsammans hantera alla djurskyddsärenden i de sex kommunerna i nära samarbete med polis och distriktsveterinärer.

Sedan 1991 har de fyra kommunerna Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo haft en gemensam organisation för djurskyddet med gott resultat.

I förra veckan var representanter från de fyra kommunerna i Gävleborg på besök i Mora och informerade berörda kollegor från Mora, Orsa, Vansbro, Leksand, Älvdalen och Malung om hur samarbetet fungerar i praktiken.

- Satsningen innebär att vi är två djurskyddsinspektörer som arbetar heltid med placering i Sandviken, säger de två inspektörerna Maria Rönning och Lena Scharin från Sandviken.

De poängterar att det är oerhört värdefullt att vara flera inspektörer som samarbetar.

Inspektörerna har ett nära samarbete med distriktsveterinär och polis.

Dagsläget för inspektörerna i norra Dalarna är att

Annika Persson arbetar heltid på sin tjänst i Mora-Orsa och Johanna Öijer 80 procent i Leksand och 20 procent i Vansbro.

På uppdrag av Region Siljan utreder Håkan Jansson förutsättningen för ett samarbete efter förebild från Gävleborg. Utredningen ska bli klar den 31 december.

Mer läsning

Annons