Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren klarade röken

Annons

Även igår höll flera butiker stängt efter helgens brand. Bland annat Systembolaget. Även biblioteket höll stängt, förutom tidningshörnan.

Det var under natten till lördagen som det började brinna. Pressad kartong på Systembolagets lastkaj, i ett garageutrymme under byggnaden. Polisen har genomfört en teknisk undersökning. Någon misstänkt gärningsman finns inte.

Rökskadorna är omfattande och saneringsarbeten måste genomföras. Fåglar, kaniner, hamstrar och marsvin, vid Djurmagasinet, kördes redan under helgen till Falun. De tycks ha klarat röken.

-Det var som en grå dimma, men det gick snabbt för brandkåren att få ut röken, berättar Erik Andersson som kom till butiken tidigt i lördags morse.

Att djuren förvarades i ett separat rum med stängd dörr gjorde att de klarade sig undan den värsta röken. Igår pågick sanering i lokalerna och diskussioner med försäkringsbolaget. Samtliga 85 akvarier måste också saneras. Ett tidsödande arbete.

- De fiskar som är känsliga för dålig vattenkvalitet kan påverkas, men de verkar ha klarat sig, säger Erik Andersson.

-Det kunde ha varit mycket värre.

Tanken är att öppna för försäljning av djurfoder och basvaror på torsdag.

Närbelägna videobutiken håller öppet och igår pågick saneringen för fullt. Här kan skadorna uppgå till stora pengar. Lars-Erik Ernestes konstaterar att det är svart överallt i lokalen.

- Det som kan vara förstört är videobanden, de är känsliga.

Butiken har 3 200 vhs-band. Alla kan vara förstörda. De 4000 dvd-filmerna har klarat sig.

-Det var inte kul det här, suckar Ernestes.

Biblioteket höll stängt i går, enbart tidningshörnan var öppen. Sotsanering pågick. Förhoppningen var att entréplanet skulle kunna öppna i dag tisdag.

-Resten av biblioteket dröjer, det är svårt att säga hur lång tid det tar, säger bibliotekschef Kerstin Årre.

Personalen trodde först att det räckte med att vädra lokalerna. Men så enkelt var det inte:

-När man drar med fingret är det svart nästan överallt, säger Årre som antar att röken kommit in genom ventilationsanläggningen eller hisschakten.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons