Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren blir skrämda

Annons

-Många djurägare har hört av sig, även från andra orter, efter nyårshelgen. Den har på flera håll upplevts som den värsta någonsin med smällare och fyrverkerier.

-Ett intryck är att både de som tillverkar och de som skjuter fyrverkerierna tycks försöka överträffa varandra. Jag har en känsla av att det hela trappats upp från millennieskiftet då det sköts som aldrig tidigare, säger miljöchef Lennart Bojort i Malungs kommun.

I Malung fick miljönämnden flera klagomål på fyrverkerier som skrämt husdjur under nyårshelgen.

Miljönämnden hade uppe frågan vid sitt senaste sammanträde och beslöt då enhälligt att skriva till regeringen.

-Nämnden vill att regeringen ska se över om det går att göra något för att lagvägen reglera fyrverkerierna, säger miljöchefen.

Lokalt ska miljönämnden också gå ut med information och annonsering vid kommande "fyrverkerihelger" som påsk och valborg.

-Vi ska i alla vädja om att ta hänsyn till grannar och till husdjur, så att man inte ställer sig utanför grannens ladugård och brassar på. Mycket skulle vara vunnet om grannar kunde prata med varandra innan och komma överens om när, var och hur fyrverkeripjäserna kan smällas, säger Lennart Bojort.

Om nu själva smällandet är det stora problemet för främst hundar, hästar och kor så finns det även andra aspekter på fyrverkerierna.

Miljönämnden pekar på att fyrverkeripjäser bidrar till miljöförstöring. Nitrösa gaser som bildas är giftiga och bidrar till försurning.

Dessutom ger de vackra stjärnfallen ifrån sig tungmetaller som bly och andra metaller. Visserligen i relativt små mängder, men ändå.

-Det verkar som att problemen med fyrverkerierna ökar. Dels att det skjuts under en längre period, flera dagar i sträck, och att smällarna är kraftigare.

-Det förbud mot smällare som infördes förut, mot pjäser som bara smäller, har tillverkarna kringgått genom att sätta smällarna på en pinne så att det blivit raketer, säger Lennart Bojort.

Enligt ordningslagen krävs tillstånd för att skjuta fyrverkeri vid folksamlingar. Enligt lagen får fyrverkeriskjutande heller inte skada egendom och frågan är då om husdjur kan räknas till egendom.

Nu vill miljönämnden i Malung att regeringen ser över fyrverkerifrågan grundligt och tar ställning för att minska problem och olägenheter.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons