Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djävulens dryck

Annons

Alkoholen är en djävulsdryck, brukade min morfar säga. Han hade rätt. 80-85 procent av våldsbrotten är alkoholrelaterade. I kombination med andra droger släpper spärrarna och aggressiviteten kan bli livsfarlig. I Sverige finns 400000 alkoholister. De själva och alla anhöriga far illa. När far eller mor dricker ser barnen att de blir förändrade. Barnen blir otrygga, får skuldkänslor, blir tysta eller utåtagerande. I Borlänge finns 1000 sådana barn och av dem får endast 30 stöd från samhället.

Alkoholens skadeverkningar som misshandel, arbetsoförmåga, socialfall, trafikbrott och vård i fängelse och på sjukhus och nykterhetsvård kostar samhället 140 miljarder kronor plus allt lidande. 25-30 miljarder kronor återgår i form av spritskatt.

I länder som Ryssland har alkoholen krävt många offer bland barn och vuxna. Bland naturfolken som aboriginerna i Australien, indianerna i Amerika, eskimåerna på Grönland och folk i Afrika har alkoholbruket orsakat stora mänskliga och kulturella skador.

En erfaren domare i tingsrätten sade spontant till mig en gång: "Många gånger, efter mitt arbete som domare, har jag funderat på om jag inte själv borde helt sluta med alkohol."

LEKSING

Mer läsning

Annons