Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktör för Jernkontoret

Annons

Per-Olof Boman är född i Avesta.

Efter att ha genomgått teknisk högskola, fick han arbete som laboratorieingenjör vid Smedjebackens valsverk under åren 1953-1963.

Därefter blev han laboratorichef på Boxholms bruk under två år och sedan stålverksingenjör på Fagersta Bruk fram till 1959.

Sedan blev det en period på Hagfors jernverk, först som stålverkschef, sedan som överingenjör och anläggningschef.

Under åren 1966-1970 var han teknisk direktör vid Lesjöfors AB och 1970 blev han direktör och chef för Storforsverken. Därefter blev han först vice vd och sedan tf vd vid Norrbottens jernverk, som följdes av vd-sysslan vid Norrbotten Stahl GmbH Hamburg i Tyskland.

1979 tillträdde han som chef för koncernstaben stålteknik vid SSAB och därefter, 1983, som teknisk direktör vid Jernkontoret.

Hans bestående minne av åren i ledande befattningar är hur väl samarbetet fungerade med såväl arbetskamrater som de fackliga företrädarna,

- Alla kände till spelreg-lerna och följde dem, säger han.

Den enda tid han minns som lite turbulent, med ökade motsättningar, var under studentrevolten 1968 och åren därefter.

Revolten hade sin grogrund i bland annat missnöje med underdimensionerade universitetsutbildningar, men engagerade både studenter och arbetare och påverkade hela samhället.

Under 14-15 år var Per-Olof Boman ordförande i Svenska järnverksföreningen.

Han har också suttit med i flera statliga utredningar. Till exempel var han expert i Handelsstålutredningen 1975-1977, under ledning av Lars Nabseth, tillsammans med Bo Berggren och Ian Wachtmeister.

Han var också sakkunnig i Energikommissionen och ledamot, utsedd av regeringen, i konsekvensutredningen om en snabbavveckling av kärnkraften.

Hans egen inställning till kärnkraft förstår man när han var kampanjledare för linje 1 under kärnkrafts-omröstningen.

Sedan 1978 bor Per-Olof Boman tillsammans med maka på Hagalund i Borlänge.

Under åren som han arbetade vid Jernkontoret, och fram till 1991, vecko-pendlade han.

Det har aldrig varit aktuellt att flytta till Stockholm.

- Nej, vi trivs bra i Borlänge, som absolut är att föredra framför storstaden när man är pensionär. Dessutom är det närmare till Bonäs och sommarstugan vid Orsasjön, säger Per-Olof Boman.

På äldre dar har han börjat spela golf, handicap 18. Andra fritidsintressen är memoarskrivande, eller minnesanteckningar, som han föredrar att kalla det.

- Ja, det har blivit om-kring 140 sidor och det är mest med tanke på barnen och barnbarnen.

80-årsdagen firas i Filipstad lördagen den 11 mars.

Platsen är vald för att "det är mitt i Sverige" så att släkt och vänner från när och fjärran ska få så kort resväg som möjligt.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons