Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomatisk kris med Kuba

Annons

En diplomatisk kris mellan Sverige och Kuba är under uppsegling.

Svensk diplomatpost har öppnats av kubanerna och den kubanske ambassadören har uppkallats till UD.

Bråket började när utrikesminister Carl Bildt höll ett anförande nyligen inför FN:s råd för mänskliga rättigheter, där han bland annat kritiserade Kuba för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Den kubanske FN-ambassadören begärde då ordet och anklagade Sverige för att vara en blodig imperialistmakt, som ägnar sig åt etnisk rensning och förföljer och slänger ut alla som inte är av vikingablod.

Utrikesdepartementet kallade då upp den kubanske Stockholmsambassadören för en förklaring och en ursäkt. Därefter har UD upptäckt att en av Sveriges diplomatförsändelser till Kuba har öppnats, vilket enligt Bildt också är fullständigt oacceptabelt.

Carl Bildt medger att man kan kalla det inträffade för en diplomatisk kris.

TT: Har kubanerna börjat öppna svensk diplomatpost?

Den kubanske FN-ambassadören anklagade Carl Bildt för hyckleri, eftersom han i sitt tal om mänskliga rättigheter inte nämnde USA:s Guantanamobas på Kuba eller USA:s krig i Irak. Han konstaterade också att Kuba är medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter medan Sverige inte förtjänat en plats i rådet. Han tycker, att det vore bättre om Carl Bildt stannade i Stockholm.

TT

Mer läsning

Annons