Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomater attackerade i Moskva

Annons

Estlands och Sveriges ambassadörer i Moskva, Marina Kaljurand och Johan Molander, utsattes för fysiska attacker i Moskva på onsdagen.

Bakgrunden är den inflammerade konflikten mellan Estland och Ryssland sedan Estland flyttat ett sovjetiskt krigsmonument och några sovjetiska soldatgravar från Tallinns centrum till stadens utkanter.

Det mycket hätska diplomatiska ordkriget mellan länderna _ som har sin bakgrund i Sovjets mångåriga ockupation av Estland _ trappades upp med handgripligheter under onsdagen.

Det började när Molander skulle bege sig till Estlands ambassad för att diskutera konflikten med sin estländska kollega. Molanders bil överfölls av en folkmassa som sparkade på bilen, rev bort svenska flaggan och slog sönder en sidospegel.

Han påpekar att det fanns poliser runt "huligangänget" och kritiserar ryska myndigheter för att inte ha gjort tillräckligt för att avstyra angreppet.

Varken Molander eller ambassadens chaufför skadades.

När Kaljurand skulle hålla presskonferens på annan plats i Moskva angreps hennes bil på liknande sätt. Ungdomar från den Putintrogna rörelsen Nasji (De våra) stormade in på tidningen Argumenty i Fakty, där presskonferensen hölls, och försökte hindra ambassadören att lämna byggnaden. Kaljurands livvakter kom i handgemäng med demonstranterna och använde pepparspray för att freda sig.

En AFP-reporter såg hur ett 30-tal ungdomar tog sig in och skrek "Fascistiska Estland".

Utanför redaktionen omringade en grupp ungdomar från en annan Kreml-stödd organisation, Mestnye, ambassadörens parkerade bil och slet av dess flagga utan att polisen ingrep.

Först sedan rysk polis anlänt kunde Kaljurand ta sig därifrån.

Ledaren för Nasji uppgav senare att 14 aktivister från ungdomsrörelsen gripits.

Både Estland och Sverige protesterade skarpt. Molander begav sig på eftermiddagen till ryska UD för att kräva en utredning och en förklaring. Dessförinnan kallades Rysslands Stockholmsambassadör till UD i Stockholm för att ta emot en formell protest.

Någon formell rysk reaktion eller förklaring fanns inte på onsdagskvällen, uppgav UD:s presstjänst.

Estland evakuerade anhöriga till sin ambassadpersonal till Tallinn och den konsulära avdelningen stängdes. På kvällen rapporterade nyhetsbyrån Interfax att Estlands riksåklagare också har inlett en brottsutredning om hackarangrepp mot datasystem i Estland: de har enligt myndigheterna genomförts från Ryssland.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves vädjade till Ryssland om att "förbli civiliserat" medan ryska UD skyllde alla händelser runt ambassaden på den estländska regeringens "provokationer".

EU-kommissionen och EU:s ordförandeskap uppmanade på onsdagen Ryssland att skydda utländska ambassader i enlighet med Wienkonventionen. Ordförandeskapet är "allvarligt oroat" över händelserna i Moskva och vädjade till "alla parter" att trappa ner konflikten. Det framhölls dock samtidigt att frågan om det flyttade krigsmonumentet är Estlands inre angelägenhet och att det inte finns planer på att ställa in toppmötet Ryssland_EU den 18 maj, såsom Estland krävt.

TT

Mer läsning

Annons