Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diket kom i vägen

Annons

Ingen skugga må falla över Vägverket, det är kommundirektör Birgersson noga med.

Tillsammans med hustrun Ia bor han på översta Elsborg.

Baksidan på familjens hus vetter åt den numera ombyggda Borlängevägen. På tomten har familjen under många år parkerat sin husvagn. Den rullade så lätt över det som tidigare var en allmänning med lite småbuskar, in genom öppningen i planket där det sitter både gångjärn och hasp.

Visst hade Birgerssons tittat på kartorna som visade hur riksvägen skulle byggas om.

Cykelvägen som skulle gå intill tomten, men Torkel såg den inte som något hinder om familjen blev semestersugen och ville rulla ut vagnen en tidig morgon.

Lite betänksam blev han när vägarbetarna i höstas började gräva vallgrav på 2-3 meter på andra sidan planket.

- Jag funderade på om de verkligen skulle fylla ut så mycket igen, berättar Birgersson.

För sent insåg han att svaret på den frågan var nej.

Cykelvägen går på låg nivå för att ansluta till tunneln under riksvägen, den som förlänger Berghauptmansgatan upp till gruvan.

Nu är alltså husvagnen fast på tomten. Den är sju meter lång och skulle krocka med både räcken och grannens hus om familjen gör ett utbrytningsförsök åt gatan till.

Vägverkets folk har erbjudit sig att komma med en kran och lyfta ut husvagnen, och det är Birgersson tacksam för. Men han tror inte att de är villiga att komma varje gång familjen vill ut och resa, så det är slut med spontana utflykter.

- Vi får ha den som gäststuga tills vi har bestämt oss. Men inte permanent, för då krävs bygglov, påpekar Birgersson som å jobbets vägnar umgås med folk från stadsbyggnadskontoret.

Med själva riksvägen är han nöjd. Bullerplanket gör att familjen störs mindre av trafiken.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons