Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diarréutbrott efter Salomonskalv

Annons

Barn som sökt sig till läger för tsunamiöverlevande lider av diarré, rapporterar Röda korsetpersonal från Salomonöarna. Det är det första oroande tecknet på sjukdomsutbrott i lägren.

Tusentals människor flydde hemifrån efter det stora jordskalvet och den efterföljande flodvågen i måndags. Oron har sedan varit stor för sjukdomar på grund av brist på rent vatten. Dricksvattnet är förorenat av flodvågen och minst 2|000 lever i lägren under bar himmel.

Hjälparbetare varnar för att offrens behov av vatten och mat börjar bli brådskande. Även de som har hus att återvända till tvekar att lämna sina tillfälliga tillflyktsorter i bergen eftersom de fruktar fler efterskalv. Senast på onsdagen kom en stöt som nådde styrka 6,0.

De drabbade riskerar att få vänta ytterligare två dagar på mat, skydd och medicin, varnade regeringen på onsdagen. Orsaken är att förstörda vägar försvårar för räddningsmanskap att nå fram till de utsatta byarna. Sex läkare och 15 sköterskor kom dock till Gizo på onsdagen.

Ett plan från australiska flygvapnet startade i gryningen på torsdagen med en last förnödenheter till Salomonöarna. På tisdagen lossades presenningar, dricksvatten och matransoner från ett nyzeeländskt militärplan som landat i staden Munda.

Hjälpen hittills räcker inte och många överlevande börjar bli frustrerade.

Minst 34 människor omkom i måndagens skalv och den efterföljande flodvågen med en nästan fem meter hög vattenvägg som rammade Salomonöarna, rapporterade FN på torsdagen. Dödssiffran stiger allt eftersom räddningspersonal når fram till avlägsna områden. Själva skalvet uppmättes till styrka 8,1 och det följdes av flera kraftiga efterskalv.

TT

Mer läsning

Annons