Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diarréutbrott efter Salomonskalv

Annons

Barn som sökt sig till läger för tsunamiöverlevande lider av diarré, rapporterar rödakorspersonal från Salomonöarna. Det är det första oroande tecknet på sjukdomsutbrott i lägren.

Tusentals människor flydde hemifrån efter det stora jordskalvet och den efterföljande flodvågen i måndags. Oron har sedan varit stor för sjukdomar på grund av brist på rent vatten. Dricksvattnet är förorenat och minst 2|000 lever i lägren under bar himmel.

Barn i den värst drabbade ön Gizo har drabbats av diarréer och hjälparbetare fruktar också utbrott av malaria och kolera.

De varnar också för att offrens behov av vatten och mat börjar bli allt mer brådskande.

Men de drabbade riskerar att få vänta ytterligare två dagar på mat, skydd och medicin, varnar regeringen. Orsaken är att förstörda vägar försvårar för räddningsmanskap att nå fram till de utsatta byarna. Sex läkare och 15 sköterskor kom dock till Gizo i onsdags och ett plan från australiska flygvapnet startade i gryningen på torsdagen med en last förnödenheter till Salomonöarna.

Presenningar, dricksvatten och matransoner har lossats från ett nyzeeländskt militärplan som landat i staden Munda.

Men hjälpen hittills räcker inte och många överlevande börjar bli frustrerade.

Byn Titiana, endast en mil utanför Gizo, har inte sett skymten av något hjälparbete.

Dödstalet på öarna stiger allt eftersom räddningspersonal når avlägsnare delar. Minst 34 omkomna har hittats hittills, rapporterade FN på torsdagen.

Själva skalvet uppmättes till styrka 8,1 på Richterskalan och det följdes av flera kraftiga efterskalv, onsdagens stöt nådde styrka 6,2. Det har gjort att även de som har hus att återvända till, inte vågar inte lämna sina tillfälliga tillflyktsorter i bergen, eftersom de fruktar fler skalv.

Salomonöarna ligger nordöst om Australien.

TT

Mer läsning

Annons