Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta vill Företagarna att regeringen lovar

Annons

Vi företagare önskar oss

följande under 2007:

Ett: Det är god konjunktur men många av oss har svårt att växa därför att vi inte hittar rätt folk. Vi är mindre nöjda med de insatser som görs från arbetsförmedlingarna när det gäller att få tag på rätt kompetens. Vi önskar oss därför fler aktörer än Ams som förmedlar jobb. Både ideella och kommersiella förmedlare ska vara välkomna!

Två: Vi småföretagare önskar att det ska bli lättare att få tag på väl utbildade människor. Det betyder oftast inte högskoleexamen, utan snarare att utbildningssystemet tar större hänsyn till våra behov. Viktigast är att de yrkesinriktade gymnasieutbildningarna stärks och att bra initiativ som den kvalificerade yrkesutbildningen bevaras och blir ännu bättre.

Tre: Problemen med att hitta rätt vid nyanställningar gör att vi ofta måste lära upp nyanställda från början. Sex månader är då ofta en väl kort provanställning, som därför borde förlängas till det dubbla. Det borde vara lättare att säga upp personal som inte fungerar på arbetsplatsen. I småföretag går det inte att som i storföretag och i offentliga sektorn lösa problem med "omplaceringar".

Fyra: Även när det kommer till skattefrågor finns det mycket kvar att göra i Sverige. Fortfarande beskattas investeringar i den egna verksamheten betydligt hårdare än placeringar i börsbolag. Det borde rättas till genom att de så kallade "3:12- reglerna" tas bort.

Fem: Det är tråkigt att ni i regeringen vill avveckla nedsättningen av arbetsgivaravgifterna som varit riktad mot småföretagen. För de företag som redan i dag ligger på marginalen kan en skattehöjning på 3000 kronor i månaden betyda en hel del. Det är inte för sent att ångra sig. Det finns trots allt en vårbudget!

Sex: Debatten kring salladsbaren i Göteborg har gjort att fackets rätt att sätta företag i blockad är tillbaka i hetluften. Företag med bara familjemedlemmar anställda är sedan några år undantagna från hotet om blockad. Det är dags att utvidga den frizonen till alla småföretag som har löner och villkor på kollektivavtalsnivå. Fackets makt måste stå i proportion till konflikten - det är inte rimligt att företag ska kunna sättas i blockad bara på grund av små dispyter över vilket försäkringspaket som är bäst.

Sju: Ni har lovat stora förbättringar av byråkratin och minskad regelmassa för företagare. Det är bra. Kostnaderna för företagen att följa alla regler uppgår till miljardbelopp varje år. Nu gäller det bara att ni verkligen ror hem den förbättringen.

Åtta: Många företagare får i dag ut ganska lite ur socialförsäkringssystemet. Vi borde därför kunna välja att stå utanför systemet. På så vis får vi kvar tillräckligt med pengar för att skapa lösningar som passar oss bättre.

Nio: Det är jobbigt att behöva betala in momsen till er i staten innan vi fått betalt själva. Därför skulle det sitta fint med dubbelt så lång momsfrist.

Tio: Bra jobbat med Lex Uggla, och det är fint att förmögenhetsskatten halveras. Men är det inte lite halvdant att ha kvar hälften av en så pass skadlig skatt? Vi hoppas därför att vi kan se fram emot ett totalt avskaffande under året som kommer!

PETER GERMER, ARTO GABRIELSSON PETER GERMER ÄR REGIONCHEF FÖR FÖRETAGARNA OCH ARTO GABRIELSSON ÄR VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR FÖR MONTAL AB.

Mer läsning

Annons