Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljer om Ovako- försäljningen nästa vecka

Annons

SKF som äger 26 procent kommer att lämna mer information om försäljningsprocessen i Ovako i samband med presentationen av kvartalsrapporten den 14 juli.

"Vi kommenterar det i samband med rapporten", säger bolagets IR-chef Marita Björk till nyhetsbyrån Direkt.

Hon nämner det oroliga marknadsläget den senaste tiden som ett av skälen till att SKF ännu inte lämnat någon ytterligare information kring Ovako.

Hela den europeiska stålindustrin har ruskats om av indiska Mittal som efter månader av bud fått klart att gå samman med Europas största stålbolag Arcelor. Arcelors ägare ville först gå samman med ryska Severstal som därmed fått loss stora pengar till andra förvärv.

Analytiker räknar med att giganten Arcelor-Mittal skapar mer utrymme för de små, flexibla stålbolagen men att jätteaffären också leder till fler fusioner och uppköp.

Spekulationer om Rautaruukkis och SSAB:s framtida ägande förekommer rikligt bland analytiker.

Ovako har 16 fabriker med 4500 anställda. Sedan Ovako hamnat på försäljningslistan har spekulanter från Tyskland, Ryssland, Japan och USA nämnts liksom Spanska Celsa Group som nyligen köpte Fundia Armeringsstål av Rautarukki.

Ovako ägs av finska Rautaruukki med 47 procent av aktierna. Rautaruukki har klart deklarerat att de vill lämna området långa produkter.

Wärtsilä och SKF äger vardera 26,5 procent i Ovako. Ovako är en fusion av Rautaruukkis Fundia, SKF:s ståldivision Ovako och Wärtsiläs Imatra Steel och bildades i maj i fjol.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons