Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det växer så det knakar

Annons

- Jag skulle vilja påstå att det är en normal bärsommar med ett litet plus, konstaterar Göran Nilsson.

Omväxlande väder, regn och sol och skaplig värme, det är anledning till att det finns gått om bär ute i skog och mark i hela Dalarna.

I slutet av förra veckan började den första blåbärsskörden att komma in till bärhandlaren Nilsson. De närmaste veckorna är det full fart på blåbärsförsäljningen.

- Man märker på försäljningen att det är ett bra bärår. Bärplockarna kommer med 35-40 kilo blåbär per plockare, mot de senaste årens 20 kilo, berättar Göran Nilsson, som i dag betalar åtta kronor litern till bärplockarna.

Nilsson har även märkt att det är betydligt fler "svenskar" som plockar bär och säljer för att dryga ut hushållskassan.

När det gäller lingon så är läget ungefär detsamma.

- Det finns bra med lingon ute i markerna, med det dröjer tre veckor till innan bären är mogna, konstaterar Göran Nilsson.

När det gäller potatisskörden är tongångarna lika positiva.

- Det blir en bra skörd, säger Erik Bengtsson, potatisodlare i Karlsbyheden.

- Det såg lite kärvt ut ett tag i sommar när vi inte fick något regn, vi tvingades vattna under ett par veckor, men de senaste veckorna har regnet kommit, vilket satt fart på skörden, förklarar Erik Bengtsson.

I slutet av augusti börjar man ta upp potatisen hos bröderna Bengtsson i Karlsbyheden.

- Vi har testat flera olika potatissorter i år, det ska bli spännande och se vad det blir av det, säger Erik Bengtsson.

Och i slutet av augusti blir det självplockning från egen majsodling, ett nytt grepp hos potatisodlarna Bengtsson i Karlsbyheden.

Men det goda bäråret har en baksida, ju fler som vistas ute i skog och mark, desto större är risken för att bärplockare irrar bort sig i skogen.

Därför är det viktigt att meddela omgivningen när man ska bege sig ut. Karta och kompass, mobiltelefon och färgglada kläder är bra när man ger sig ut på okända marker.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons