Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det värderas inte högt att jobba med människor"

Annons

Elisabet Bergström har alltid arbetat med människor, nästan. Innan hon började på Falu lasarett för sex år sedan provade hon på att jobba som truckförare.

-Jag hade drivit ett familjedaghem och ville göra någonting helt annorlunda. Jag jobbade som truckförare på en mansdominerad arbetsplats och fick upp lönen till 17900 kronor, berättar hon.

-Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv som då, när jag jobbade med döda ting och inte behövde engagera mig.

När Elisabet Bergström började på Falu lasarett fick hon gå ned i lön.

-Orsaken är att jag jobbar i ett kvinnodominerat yrke och i offentliga sektorn. Det värderas inte högt att jobba med människor. Jag blir förbannad över att det värderas högre att köra truck än att hjälpa människor, säger hon.

Elisabet Bergström arbetar på avdelning 34 vid barnkliniken på Falu lasarett.

-Hit kommer de sjukaste barnen från länet som är i behov av specialistkompetens, säger hon.

Avdelningen är ett litet sjukhus i sjukhuset med specialistkompetens inom bland annat kirurgi, medicin, ortopedi, onkologi och gynekologi. Här finns plats för 22 barn i åldrarna 0-18 med sina föräldrar.

-Oavsett ålder vill vi att föräldrarna sover över här. Ett barn behöver alltid sina föräldrar, säger Elisabet Bergström.

Hon är en av 25 undersköterskor på avdelningen. Hennes arbete går bland annat ut på att ta prover, göra omläggningar, bädda sängar, städa rum, plocka av diskvagnar och ta hand om tvätten.

Arbetet är tungt, både fysiskt och psykiskt.

-Det blir tokiga arbetsställningar och många tunga lyft. Jag kan ha en 15-åring som har brutit höft och lårben som ska lyftas och förflyttas. Det sliter på axlar, rygg och ben, säger Elisabet Bergström.

-Vid svårare sjukdomar är det psykiskt tungt. Det finns svårt sjuka barn här som dör, det är det allra värsta. Jag tar ofta jobbet med mig hem, speciellt efter kvällspassen, säger hon.

Trots allt så har Elisabet Bergström inga planer på att byta yrke.

-Det här ger mig så otroligt mycket. Jag får uppskattning från både barnen och deras föräldrar. Friska barn är min drivkraft, säger hon.

-Och så trivs jag så bra med personalen på avdelningen. Jag känner verkligen att jag är en i gänget.

Elisabet Bergström kommer dock snart att lämna Falu lasarett för Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där får hon en månadslön på 18500 kronor. En lön hon är nöjd med när hon jämför med vad hon tjänar i dag.

-Men det är inte bra jämfört med vad man tjänar inom andra yrken. Dottern höll på att skratta ihjäl sig. Hon tjänar över 20000 kronor i månaden som tågvärd, säger Elisabet Bergström och ler.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons