Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var fel att ge bensinbolag bidrag"

Annons

Det var i februari som miljö- chefen Dan Romell gick ut med erbjudandet till bensinbolag: 40000 kronor i bidrag till den leverantör som först öppnade en E85-pump i Avesta, Mora eller Falun, på ett för landstinget bra läge.

Sedan dess har OKQ8 fått ett bidrag på 40 000 kronor för att ha öppnat en pump i Mora.

Statoil ska få 40 000 för en pump i Falun och Preem lika mycket för en pump i Avesta.

Bo Lindebert från Falun har hos länsrätten överklagat detta, som han anser strider mot kommunallagen.

Landstinget har av länsrätten ombetts yttra sig. Det visar sig att landstingsstyrelsen anser att miljöchefen gjort fel när han beslutat om att subventionera etanolpumpar.

- Ja, den delegation som miljöchefen hade rymde inte detta beslut. Jag har därför gett landstingsdirektören i uppdrag att påpeka på detta, så att det inte ska upprepas, säger Alf Johansson.

Hade du sagt ja till att subventionera etanolpumpar?

- Nej. Jag är tveksam till om det är möjligt att göra den här typen av undantag från kommunallagen som säger att man inte ska gynna enskilda bolag, säger Johansson.

Men han vill inte säga att lands-tinget gjort fel i detta aktuella fall.

- Nej, det blir upp till rätten att pröva.

Landstinget yrkar nämligen på att länsrätten ska avvisa överklagandet eftersom beslutet har fattats av miljöchefen inom ramen för hans ställning, och inte enligt kommunallagens regler.

Miljöchefen har tidigare försvarat bidraget till etanolpumpar med att det både på kort och lång sikt är bra för både hälsan och ekonomin, och att landstinget ville påskynda etableringen av tankställen för etanol, E 85, i Dalarna.

Dan Romell ville igår inte ytterligare kommentera ärendet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons